Pora na pierwsze zbiory rzodkiewki, której Polakom reklamować nie trzeba. Jako pierwsza pojawia się wśród nowalijek, gdy wszyscy spragnieni są czegoś świeżego, o wyrazistym smaku. Taka właśnie jest rzodkiewka, stanowiąca bogate źródło witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B6, potasu, miedzi, manganu – i jak wszystkie warzywa o ostrym smaku – siarki. Rzodkiewka pobudza do działania układ pokarmowy, obniża nadmiar kwasów żołądkowych i likwiduje zgagę. Pobudza też wydzielanie żółci i działa jak naturalny prebiotyk. Nie powinny jednak jadać jej osoby, u których stwierdzono chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, zapalenie wątroby lub nieżyt jelit.
Rzodkiewkę głównie jada się na surowo, ale można również je gotować i podawać jak inne młode warzywa z masłem i tartą bułką. Nie każdy wie też, że oprócz korzeni podobne wartości i smak mają jej liście, z których można przyrządzić ciekawą, smaczną zupę.
Na przedwiośniu warto też sięgnąć po inne warzywo o podobnym kształcie – buraki. Są one wspaniałym źródłem żelaza i kwasu foliowego, dzięki czemu doskonale wpasowują się w pożądaną dietę niemowląt, małych dzieci i kobiet w ciąży. Niestety, gotowanie buraka zmniejsza jego wartość odżywczą, ponieważ większość korzystnych składników rozpuszcza się w wodzie i trafia wraz z nią do kanalizacji. Dlatego jeśli gotujesz buraki, to w zupie – a jeśli chcesz wykorzystać je na sałatkę lub do innych celów spożywczych, upiecz je bez obierania i dopiero później zdejmij skórkę, która powinna odchodzić sama. Aby buraki nie traciły ładnego koloru przy gotowaniu musisz zakwasić wodą czy zupę – cytryną lub octem jabłkowym, który doda przyjemnego posmaku przygotowywanej potrawie.
Buraki to doskonały materiał na zupę – barszcz czerwony lub ukraiński, sałatkę z chrzanem lub z olejem i cebulą, na ćwikłę – ale także jako dodatek do śledzi, jarzynkę do mięsa w wersji zasmażanej – na ciepło. Bez względu na temperaturę i konsystencję, słodki, różowy burak jest tak smaczny i wartościowy, że nie tylko w marcu powinien często gościć na naszych stołach.
Uwaga!
Inne warzywa sezonowe w marcu to: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, kapusta, marchewka, pietruszka, por, roszponka, seler i ziemniaki.
Jakie warzywa i owoce marcowe najbardziej lubicie? Podzielcie się swoimi smakami! 🙂