Jednym z tego rodzaju ciekawych przepisów na „owocowe urozmaicenie” są banany w cieście. Przepis jest dziecinnie prosty do wykonania i nie powinien nikomu sprawić najmniejszych problemów. Ponadto banany w cieście doskonale nadają się jako lekka i niezbyt słodka przekąska, którą jednak w miarę potrzeby można urozmaicić i osłodzić na różne sposoby.

Do wykonania bananów w cieśnie trzeba przygotować ciasto naleśnikowe, jednak nieco bardziej gęste (jak do gofrów czy racuchów). Do jego przygotowania będą potrzebne:

mąka
2 jajka
olej
cukier puder
sól
banany

Do głębokiej miski należy wsypać 2 szklanki mąki, dodać do niej 2 żółtka, 2 łyżki oleju, odrobinę wody i cukru. Doskonały efekt przyniesie również dodanie do ciasta odrobiny cukru waniliowego lub innego aromatu – dzięki niemu ciasto będzie nie tylko smaczne, ale także apetycznie pachnące. Z tak przygotowanych składników należy wyrobić ciasto. Następnie pozostałe z dwóch jajek białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i delikatnie mieszamy z przygotowane wcześniej ciastem. W tak przygotowanym cieśnie należy maczać przekrojone na pół i w poprzek banany i smażyć je na głębokim tłuszczu, aby zarumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Po wyjęciu bananów z tłuszczu układamy je na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Banany w cieśnie można podawać na wiele sposobów. Najprostszy z nich to posypanie ich cukrem pudrem. Jednak dla nieco bardziej wymagających smakoszy owocowych słodkości istnieją również inne warianty. Tak przygotowany deser można podawać, na przykład, na ciepło z lodami, polane gorącą czekoladą, z konfiturami, posypane wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub z dodatkiem bitej śmietany.

Ponadto banany pomimo swojej wysokiej kaloryczności – bo w 100 gramach tych owoców zawarte jest ponad 90 kcal – zawierają wiele cennych i ważnych dla prawidłowego funkcjonowania składników i witamin. Zaspokajają głód na dłużej, zawierają dużo potasu, sodu, błonnika, selenu, beta-karotenu i witamin z grupy B.

Znacie inny przepis na banany w cieście? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKotlety mielone – przepis
Następny artykułBarszcz biały z białą kiełbasą – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here