Jednym z wyśmienitych przepisów na wykorzystanie truskawek, świeżych czy mrożonych, jest tort z masą truskawkową. Doskonały, lekki i smaczny deser, który zasmakuje chyba każdemu. Dodatkowo masa truskawkowa może być wykorzystana również do naleśników czy innych wypieków, jak np. kruche babeczki, gdyż wspaniale uzupełni ich smak.
Do przygotowania jednego z rodzajów masy truskawkowej będą potrzebne:
1/2 kilograma truskawek
1 szklanka śmietany kremówki 36%
1 opakowanie galaretki truskawkowej
3 łyżki cukru
Galaretkę należy rozpuścić w połowie wody, która podana jest na opakowaniu i przestudzić. Truskawki, dokładnie umyte, pozbawione ogonków i osuszone zmiksować, a śmietanę ubić na sztywno. Truskawki należy połączyć ze śmietaną i do całości wlać przestudzoną galaretkę. Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki, aby lekko stężała i dopiero w takiej postaci wlewamy ostrożnie na przygotowany biszkopt.
Inny z przepisów mówi, że do wykonania masy truskawkowej będą potrzebne:
1 paczka cukru waniliowego
6 łyżek cukru
1 margaryna 200 g
niecały kg truskawek
małe opakowanie żelatyny spożywczej
Cukier – zarówno waniliowy, jak i zwykły – oraz jajka ubić na parze, czyli – w szerokim rondelku zagotować wodę, do niej włożyć mniejszy garnek, lub ułożyć na nim miskę i to właśnie w niej ubijać składniki, cały czas gotując wodę w dolnym naczyniu. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy i dodajemy do mocno wystudzonej masy z jajek.
Truskawki, jeżeli są świeże, dokładnie myjemy, odrywamy ogonki i osuszamy z nadmiaru wody. Jeżeli są mrożone, dokładnie je rozmrażamy i pozbywamy się nadmiaru wody oraz soku. Następnie owoce należy zmiksować, połączyć z wcześniej przygotowanymi składnikami i rozrobić żelatynę. Do szklanki wlewamy 2 łyżki zimnej wody, wsypać do niej żelatynę i dokładnie mieszamy. Należy dolać jeszcze 5 łyżek wody, nadal mieszać, wlać całość do owocowej masy i dokładnie połączyć. Masę można włożyć jeszcze na chwilę do lodówki, aby nieco stężała, po czym ostrożnie wyłożyć na biszkopt lub babeczki – w zależności od przeznaczenia.
Znacie inny masę truskawkową? Podzielcie się nim w komentarzu.