Wykonanie lasagne ze szpinakiem jest stosunkowo łatwe i nie powinno nikomu sprawić większych problemów. Będą potrzebne:
1 pudełko gotowego makaronu lasagne
1,5 kg świeżego szpinaku lub 2 opakowania mrożonego
2 średniej wielkości cebulki
6 ząbków czosnku
żółty ser o wyrazistym smaku
Z kolei do przygotowania sosu beszamelowego będą potrzebne:
2 niepełne szklanki zimnego mleka
1/2 kostki masła o masie 200 g
2 żółtka
1/2 szklanki gęstej śmietany
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa do smaku
Na patelni należy rozpuścić kawałek masła i zeszklić na nim drobno pokrojone cebulki. Następnie dorzucamy na patelnię dokładnie umyty szpinak, chyba że jest mrożony – wtedy może być prosto z torebki. Nie należy wykładać całości szpinaku na patelnię, z powodzeniem można dodawać go stopniowo, w miarę, jak będzie tracił na patelni swoją objętość i będzie go trochę ubywało. Szpinaku nie smażymy zbyt długo – wystarczy lekko go podgrzać i w całości zamoczyć w maśle. Wtedy należy dorzucić do niego starty na tarce lub drobno posiekany czosnek i doprawić białym pieprzem. Kiedy szpinak będzie już mocno ciepły i lekko zwiędły – co oznacza, że jest już gotowy – należy zdjąć go z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Przygotowanie sosu beszamelowego rozpoczynamy od rozpuszczenia pozostałej części masła na patelni, uważając, aby się nie spaliło. Następnie zdejmujemy je z ognia, dodajemy mąkę i dokładnie i szybko mieszamy. Mąka musi być dobrze roztarta i nie może być w maśle żadnych grudek. Kiedy całość jest dokładnie wymieszana na jednolitą, gładką masę patelnię z powrotem wstawiamy na ogień i lekko rumienimy całość. Następnie należy ponownie zestawić ją z ognia i dolać zimne mleko, jednak nie przerywając mieszania. Raz jeszcze wstawiamy patelnię na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Całość powinna mieć konsystencję niebyt gęstej śmietany. Na sam koniec należy dodać do niej żółtka wymieszane ze śmietaną i doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz białym, zmielonym pieprzem.
Lasagne robi się w głębokim żaroodpornym naczyniu. Przed zapiekaniem należy dokładnie wysmarować je masłem, na samo dno wlać kilka łyżek sosu beszamelowego, na to położyć kilka płatów nieugotowanego makaronu lasagne, smarować go z wierzchu sosem beszamelowym, ułożyć na nim niezbyt grubą warstwę szpinaku, maksymalnie 2 cm, na szpinaku ułożyć kolejne płaty lasagne, posmarować je sosem – i tak aż do wyczerpania składników. Na samą górę wlewamy nieco grubszą warstwę sosu beszamelowego i posypujemy go hojnie startym, żółtym serem.
Całość należy zapiekać w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez niecałą godzinę, początkowo pod przykryciem, dopiero pod sam koniec je zdjąć, aby ser lekko się zarumienił i przypiekł.
Znacie inny przepis na lasagne ze szpinakiem? Podzielcie się nim w komentarzu.