Wykonanie lasagne ze szpinakiem jest stosunkowo łatwe i nie powinno nikomu sprawić większych problemów. Będą potrzebne:

1 pudełko gotowego makaronu lasagne
1,5 kg świeżego szpinaku lub 2 opakowania mrożonego
2 średniej wielkości cebulki
6 ząbków czosnku
żółty ser o wyrazistym smaku

Z kolei do przygotowania sosu beszamelowego będą potrzebne:

2 czubate łyżki mąki
2 niepełne szklanki zimnego mleka
1/2 kostki masła o masie 200 g
2 żółtka
1/2 szklanki gęstej śmietany
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa do smaku

Na patelni należy rozpuścić kawałek masła i zeszklić na nim drobno pokrojone cebulki. Następnie dorzucamy na patelnię dokładnie umyty szpinak, chyba że jest mrożony – wtedy może być prosto z torebki. Nie należy wykładać całości szpinaku na patelnię, z powodzeniem można dodawać go stopniowo, w miarę, jak będzie tracił na patelni swoją objętość i będzie go trochę ubywało. Szpinaku nie smażymy zbyt długo – wystarczy lekko go podgrzać i w całości zamoczyć w maśle. Wtedy należy dorzucić do niego starty na tarce lub drobno posiekany czosnek i doprawić białym pieprzem. Kiedy szpinak będzie już mocno ciepły i lekko zwiędły – co oznacza, że jest już gotowy – należy zdjąć go z ognia i odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie sosu beszamelowego rozpoczynamy od rozpuszczenia pozostałej części masła na patelni, uważając, aby się nie spaliło. Następnie zdejmujemy je z ognia, dodajemy mąkę i dokładnie i szybko mieszamy. Mąka musi być dobrze roztarta i nie może być w maśle żadnych grudek. Kiedy całość jest dokładnie wymieszana na jednolitą, gładką masę patelnię z powrotem wstawiamy na ogień i lekko rumienimy całość. Następnie należy ponownie zestawić ją z ognia i dolać zimne mleko, jednak nie przerywając mieszania. Raz jeszcze wstawiamy patelnię na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Całość powinna mieć konsystencję niebyt gęstej śmietany. Na sam koniec należy dodać do niej żółtka wymieszane ze śmietaną i doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz białym, zmielonym pieprzem.

Lasagne robi się w głębokim żaroodpornym naczyniu. Przed zapiekaniem należy dokładnie wysmarować je masłem, na samo dno wlać kilka łyżek sosu beszamelowego, na to położyć kilka płatów nieugotowanego makaronu lasagne, smarować go z wierzchu sosem beszamelowym, ułożyć na nim niezbyt grubą warstwę szpinaku, maksymalnie 2 cm, na szpinaku ułożyć kolejne płaty lasagne, posmarować je sosem – i tak aż do wyczerpania składników. Na samą górę wlewamy nieco grubszą warstwę sosu beszamelowego i posypujemy go hojnie startym, żółtym serem.

Całość należy zapiekać w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez niecałą godzinę, początkowo pod przykryciem, dopiero pod sam koniec je zdjąć, aby ser lekko się zarumienił i przypiekł.

Znacie inny przepis na lasagne ze szpinakiem? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKruche babeczki – przepis
Następny artykułMasa truskawkowa do tortu – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here