Do wykonania takich babeczek będą potrzebne:
3 szklanki mąki
1 jajko
1 kostka margaryny lub masła 200g
1 żółtko
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka oleju
Natomiast do zrobienia mlecznej masy będą potrzebne:
1/2 szklanki cukru pudru,
1/4 szklanki letniej wody
100 g masła
Do wykonania masy czekoladowej z kolei będą potrzebne:
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki letniej wody
100 g masła
3 łyżeczki kakao
ewentualnie 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie kruchych babeczek rozpoczynamy od zmiksowania ze sobą jajka, jednego żółtka i cukru pudru. Następnie do osobnej miski wsypujemy mąkę, ucieramy ją z margaryną i mieszamy lub miksujemy. Do tego należy dodać zmiksowane jajka z cukrem i wyrobić z całości ciasto, które będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Kiedy ciasto będzie gotowe – odrywać z niego po niewielkiej kulce, wkładać do foremki, na sam jej środek, i rozpłaszczając je, wylepiać całe wnętrze foremki. Należy mocno dociskać je do ścianek foremki, aby babeczki nabrały ładnego kształtu. Piecze się je później w temperaturze 180 stopni, aż do momentu uzyskania przez nie złoto-brązowego koloru.
Kiedy babeczki się pieką, można przystąpić do robienia masy. Mleczna powstaje poprzez zmieszanie mleka w proszku z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Następnie dolewa się do niej troszkę wody i delikatnie podgrzewa, uważając, aby się nie zagotowała. Kiedy masa uzyska odpowiednią – niezbyt rzadką – konsystencję, należy dodać do niej masło, dokładnie wymieszać, aż się rozpuści i dopiero wtedy gotową masę zdjąć z ognia.
Masę czekoladową robi się podobnie. Najpierw trzeba wymieszać cukier ze sproszkowanym mlekiem, wsypać do tego kawę lub kakao i resztę wykonywać dokładnie tak samo jak w przypadku mlecznej masy.
Masy należy wylewać do lekko przestudzonych babeczek naprzemiennie, najpierw na połowę babeczek na dno – ciemną masę, później jasną, a w drugiej połowie – najpierw jasną, a później ciemną. Z drugiej warstwy masy można robić na babeczkach ciekawe, śmieszne wzorki.
Znacie inny przepis na kruche babeczki? Podzielcie się nim w komentarzu.