Zalety diety kopenhaskiej:
– możemy szybko i dużo schudnąć
– może być fazą wstępną do nowego, zdrowego stylu życia

Wady diety kopenhaskiej:
– bardzo niska kaloryczność oznacza jednoczesny spadek energii organizmu
– w ocenie dietetyków nie poprawi ona przemiany materii, wręcz przeciwnie, spowolni ją, więc po jej zakończeniu ryzykujemy efekt jo-jo

Przeciwwskazania:
– nie jest wskazana dla osób pracujących fizycznie
– unikać jej powinny osoby chore na nerki i żołądek

Zalecenia diety kopenhaskiej:
– stosujemy ją tylko 13 dni (ani dłużej ani krócej) i można ją przeprowadzić raz na dwa lata
– należy w jej trakcie pić 2 litry wody niegazowanej mineralnej
– nie wolno w jej trakcie żuć gumy
– obiad jemy między 12 a 14 a kolację – do godziny 18
– nie należy pić alkoholu

Przebieg diety:
dzień 1 i 8: śniadanie – kubek kawy osłodzony kostką cukru, obiad – 2 jajka na twardo, pomidor, kolacja – pierś indyka gotowana

dzień 2 i 9: śniadanie – kubek kawy osłodzony kostką cukru, obiad – befsztyk oraz sałata skropiona oliwą i sokiem z cytryny, kolacja – 20 dkg szynki z indyka, 2 szklanki jogurtu naturalnego

dzień 3 i 10: śniadanie – kubek kawy osłodzony kostką cukru, grzanka, obiad – banan, pomidor, kolacja – pierś indyka gotowana, 2 jajka na twardo, sałata skropiona oliwą i sokiem z cytryny

dzień 4 i 11: śniadanie – kubek kawy osłodzony kostką cukru, obiad – tarta marchewka, jajko gotowane, twarożek, kolacja – sałatka owocowa, 2 szklanki jogurtu naturalnego

dzień 5 i 12: śniadanie – tarta marchew pokropiona sokiem z cytryny, obiad – smażona ryba, kolacja – gotowana pierś kurczaka i sałata skropiona oliwą i cytryną

dzień 6 i 13: śniadanie – kubek kawy osłodzony kostką cukru, obiad – befsztyk, dwa pomidory kolacja – 2 jajka na twardo, surówka z marchwi

dzień 7: herbata bez cukru, obiad – kawałek grillowanej ryby, kolacja – nic

Stosowaliście kiedyś dietę kopenhaską? Jakie są Wasze opinie na temat tej diety?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta cytrynowa – dieta Beyonce
Następny artykułDieta owocowo-warzywna

Joanna Rayzacher - skończyła studia socjologiczne i dziennikarskie. Pracowała w portalach zajmujących się tematyką kobiecą, związaną z pielęgnacją ciała i wizażem (m.in.: kobiety.pl), czasopismach (m.in.: "Moda&Styl", "Dzieciaki") oraz w radiu. Od 2009 roku współpracuje z magazynem "Pro-KREACJA" i zajmuje się projektami społecznymi w fundacji "Dbam o Zdrowie".

Nasz specjalista pisze o sobie:

Zawsze lubiłam obserwować ludzi, interesowało mnie co mówią i myślą, także co mogą zrobić, aby czuć się lepiej.

Praktyki dziennikarskie odbyłam w portalu Rossnet.pl, zajmującym się tematyką dotyczącą urody oraz zdrowia. W przeszłości współpracowałam (przez kilka lat) z pismem „Moda&Styl”, gdzie pisałam artykuły dotyczące tematyki lifestylowej (na przykład artykuł o subkulturze lolit), jak również przeprowadzałam wywiady, m.in.: rozmowę z projektantem mody - Wojtkiem Dziedzicem oraz twórcą nowatorskich projektów designerskich - Tomkiem Rygalikiem.

W piśmie „Dzieciaki” byłam autorką artykułów dotyczących diagnoz problemów społecznych oraz sposobów ich rozwiązania (przemoc w rodzinie, tolerancja), jak również problemami zdrowotnymi (ciąża, wcześniaki, anomalie). W portalu Kobiety.pl. pisałam m.in.: reportaże o popularności lumpeksów, eseje o atrakcyjności fizycznej, kulturze masowej, dandyzmie oraz felietony.

Obecnie współpracuję z magazynem „Pro-KREACJA”. Zawodowo jestem związana z Fundacją „Dbam o Zdrowie”.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here