Ważny jest fakt, iż dieta ta jest uboga w tłuszcz i cholesterol. W tym momencie, nasz organizm pozbawiony substancji budulcowych, zmuszony jest odżywiać się wewnętrznie, a tym samym zostaje zmuszony do usunięcia:
– zwyrodniałych tkanek
– złogów i zbędnych substancji
– toksyn
Kontynuując dietę owocowo-warzywną w dalszych etapach następuje:
– zużywanie zapasów cukru odłożonego w wątrobie
– tłuszcz zaczyna się rozkładać na kwasy tłuszczowe i glicerol
– dochodzi do rozkładu własnych białek (głównie tych chorych)
Znaczenie diety w profilaktyce chorób nowotworowych i krążenia:
– znikome spożycie białka i tłuszczy powoduje spadek produkcji wolnych rodników
– dostarczenie organizmowi dużej ilości witamin C i E , mikroelementów (cynku i miedzi) oraz beta karotenu
W czasie jej stosowania powinno się spożywać określone warzywa i owoce:
1. korzeniowe – buraki, rzodkiewka, rzepa, marchew, seler, pietruszka, chrzan
2. cebulowe – por, czosnek cebula
3. kapustne – kalafior, kalarepa, kapusty wszelkiego rodzaju (pekińska, włoska, biała i czerwona)
4. psiankowate – pomidor, papryka
5. dyniowate – cukinia, kabaczek, ogórki, dynia
6. liściaste – sałata, seler naciowy, koper, zioła
7. wszystkie rodzaje owoców
Wymienione produkty spożywamy w formie:
– surówek i sałatek
– soków
– wywarów
– na surowo, pieczone lub gotowane
Uwaga!
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna, jedynym warunkiem dla jej podjęcia jest nieprzyjmowanie żadnych leków w trakcie kuracji.
Stosowaliście kiedyś dietę owocowo-warzywną? Jak zareagował na nią Wasz organizm?