Stres negatywnie wpływa na nasze zdrowie, zarówno psychiczne jak i fizyczne. Długotrwały stan napięcia psychicznego, może uczynić prawdziwe spustoszenie w naszym ciele. Najczęściej ofiarą stresu pada układ pokarmowy – wrzody, biegunki, niestrawności to tylko jedne z nielicznych objawów, występujących pod wpływem sytuacji stresowych. U niektórych osób pojawiają się duszności, migrena, wypadanie włosów. Reakcja organizmu na trudne, czy nieprzyjemne sytuacje, zależy w dużej mierze od naszej odporności na stres.
Odkryto, że nasza codzienna dieta ma ogromny wpływ na sposób, w jaki radzimy sobie ze stresem. Odpowiednio skomponowany jadłospis chroni nas przed negatywnymi reakcjami organizmu w obliczu trudnych sytuacji.
Osoby, które są każdego dnia narażone są na wpływ czynników stresogennych, powinny spożywać dużo warzyw i owoców. Przede wszystkim są one źródłem witamin i minerałów, których zasoby błyskawicznie kurczą się w zestresowanym ciele. Dodatkowo świeże, naturalne produkty spożywcze zawierają flawonidy, które poprawiają nastrój oraz uspokajają. Warto także pić świeże soki – najbardziej efektywne są te z zielonych warzyw, przede wszystkim dzięki dużej zawartości magnezu.
Dieta zestresowanych osób powinna zawierać produkty zbożowe oraz rośliny strączkowe, takie jak fasola i bób. Spożywając produkty mleczne, migdały, orzechy ziemne i awokado dostarczamy naszemu organizmowi poprawiającą nastrój porcję fenyloalaniny. Taką samą rolę pełnią makarony i inne złożone węglowodany. Warto także zadbać o regularne uzupełnianie zasobów witaminy C, którą nadmiernie tracimy w wyniku nieustającego stresu, w tym celu powinniśmy spożywać cytrusy. Ważne jest także odpowiednie nawodnienie organizmu – poza wypijaniem przynajmniej 1l wody, powinniśmy ograniczyć ilość spożywanej kawy i alkoholu, które wysuszają organizm.
Uwaga!
Przede wszystkim należy jednak pamiętać o tym, by posiłki spożywać regularnie, w określonych porach oraz w niewielkich ilościach. Dzięki takiej profilaktyce unikniemy problemów z trawieniem oraz zapewnimy jednostajny poziom glukozy we krwi.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.