Przygotowując posiłki pamiętajmy aby uwzględniały w swym składzie
Witaminę B5 – wzmacnia i regeneruje płytkę. Szukaj jej w jajach, produktach zbożowych, drożdżach, rybach, ziemniakach oraz warzywach strączkowych.
Witamina A – zawarta w maśle, jajach, mleku i serach. Ponieważ wspomniana witamina ulega rozłożeniu tylko w tłuszczach, musisz ją spożywać właśnie z takim dodatkiem, aby organizm ją przyswoił (np. z jaj zrób jajecznice na oliwie, ser zjedz ze śmietaną).
Miedź – dzięki niej paznokcie są nawilżone i elastyczne. Szukaj jej w suszonych owocach i pestkach słonecznika.
Cynk – jego źródło są ryby, owoce morza oraz kiełki soi i pestki dyni.
Krzem – niedobór tego pierwiastka może spowodować kruchość paznokci. Występuje on w marchwi, pietruszce, burakach, produktach zbożowych i wodzie mineralnej.
Żelazo – głównie występuje w czerwonym mięsie, ale również w produktach zbożowych. Aby organizm dobrze przyswoił żelazo potrzebna jest do tego witamina C. Używki, takie jak kawa i herbata maja tendencje do wypłukiwania jej z organizmu, więc musisz być ostrożna w ilości spożycia tego rodzajów płynów.
Biotynę – Mleko, żółtka jaj, mąka sojowa, nie łuskany ryż, kalafior, drożdże.
Kwas foliowy – fasola, soczewica, pomarańcze, brokuły, brukselka, szpinak.
W swoim jadłospisie uwzględnij koniecznie marchew, która nie tylko pomaga na oczy, nadaje ładny kolor cerze oraz wzmacnia włosy. Karoten w niej zawarty uczyni również twoje paznokcie mocnymi, a co najważniejsze, zapobiegnie ich rozdwajaniu.
Jeżeli chcesz mieć piękne i mocne paznokcie stosuj dietę bogatą w następujące produkty:
warzywa liściaste (cykoria, szpinak, sałata)
– ryby i tran
– płatki owsiane
– orzechy
– wątróbkę
– sery
– pomidory
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.