Naturalnych składników potrzebnych do funkcjonowania organizmu nie zastąpi żaden suplement. Właściwe menu powinno być również dobrane ze względu na tryb życia. Dlatego też, jak widać, odpowiedni dobór menu wcale nie jest taki łatwy, wymaga dłuższego zastanowienia i zapoznania się z najważniejszymi zasadami właściwego menu.
Organizm, który odczuwa niedobory w postaci pewnych składników, w które dieta jest uboga, sprawia, że człowiek jest zestresowany, nie potrafi się zrelaksować, zaczyna odczuwać pewne dolegliwości ze strony różnych narządów, źle się czuje, a wszystko to przenosi się na jego nastrój i samopoczucie. Codzienne menu powinno być więc skomponowane w taki sposób, aby aby zaspokajało wszelkie potrzeby organizmu w postaci różnego rodzaju składników, witamin, nie powinno brakować w niej niczego, czego nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania pozwalając tym samym sobie samemu na doskonałe samopoczucie.
Konieczne są urozmaicone i różnorodne posiłki, bogate w warzywa, owoce, tłuszcze roślinne oraz mięso, przy czym to ostatnie nie powinno być zbyt tłuste, aby nie podnosić cholesterolu prowadzącego do zatorów żylnych, a w konsekwencji do zawałów. Posiłki zaś powinny być urozmaicone, ponieważ żaden pokarm nie zawiera w sobie wszystkich potrzebnych nam wartości odżywczych i należy ich szukać gdzie indziej.
Zdecydowanie należy unikać zbyt dużej ilości mocno słodzonych napojów gazowanych. Warto je zastąpić wodą niegazowaną lub sokami. W ciągu dnia osoba dorosła powinna spożywać 3 pełne posiłki o regularnych porach. Pomiędzy nimi nie powinno się podjadać, a ostatni taki posiłek powinien być zjedzony maksymalnie 2 godziny przed snem.
Bardzo ważne jest, aby nasze menu było skomponowane i dobierane ze względu na płeć, wiek, tryb życia oraz z uwzględnieniem pór roku. Najważniejsze jest, aby każda dieta była bogata w bardzo potrzebne naszemu organizmowi składniki. Zaliczyć do nich należy m.in. białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne, witaminy oraz wodę. Ponadto każdego dnia należy pamiętać o spożywaniu produktów pochodzących z każdej z bardzo ważnych grup produktów, wśród których wylicza się produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, tłuszcze, najlepiej te obecne w olejach roślinnych i tłustych rybach, mięso, jaja oraz produkty roślinne o wysokiej zawartości białka. Obecność w naszym codziennym menu pokarmów z każdej z tych grup zagwarantuje nam odpowiedni poziom witamin i składników mineralnych w naszym organizmie oraz nie dopuści do jakichkolwiek niedoborów.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.