1) Diabetycy powinni ograniczyć spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Z kolei tłuszcze pochodzenia roślinnego (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy) są dozwolone. Niemniej osoba chora na cukrzycę powinna raczej odpuścić smażenie potraw i posiłki gotować w wodzie, na parze lub piec w piekarniku.
Zasada dotycząca małej zawartości tłuszczu dotyczy zarówno mięs i wędlin, jak i produktów mlecznych. Diabetycy powinni zatem wybierać chudy nabiał (kefiry, jogurty naturalne, mleko do 2%) i chude mięso (np. indyk i kurczak) oraz sięgać po ryby, które bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3. Niezalecane przy cukrzycy są smalec, słonina, masło.
2) Diabetycy powinni unikać cukrów prostych, czyli np. sacharozy, która kryje się w wielu słodkich napojach, w cukierkach i innych słodyczach. Cukry proste znajdują się również w niektórych owocach, np. w winogronach, mango oraz bananach, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. Najlepsze dla diabetyka są cytrusy, arbuzy, truskawki. Należy unikać także owoców konserwowanych oraz suszonych.
3) Diabetycy powinni unikać produktów wysokoprzetworzonych, w tym fast foodów, konserw, produktów typu instant oraz przetworów wędzonych. Zawierają one sporo soli, a diabetyk powinien spożywać najwyżej jedną łyżeczkę soli dziennie.
4) Diabetycy mogą i powinni sięgać po węglowodany złożone, gdyż pomagają one w regulacji poziomu glukozy. Węglowodany złożone znajdują się m.in. w kaszach, brązowym ryżu, makaronach, pieczywie pełnoziarnistym czy w warzywach (szczególnie strączkowych). Wymienione produkty są również bogate w błonnik, który obniża poziom glukozy oraz poziom cholesterolu we krwi.
„Dobre węglowodany” można rozpoznać po niskim indeksie glikemicznym – tabelki indeksu znajdują się na wielu stronach internetowych oraz w książkach dla diabetyków. Niski indeks glikemiczny produktów oznacza, że są one wolniej wchłaniane przez organizm, dzięki czemu po ich zjedzeniu nie dochodzi do nagłego wzrostu cukru we krwi. Należy jednak mieć na uwadze, że indeks zależy także od stopnia przetworzenia danego produktu, np. warzywa rozgotowane będą miały wyższy indeks glikemiczny w porównaniu z tymi samymi warzywami, ale surowymi.
5) Diabetycy nie powinni pić alkoholu, gdyż może on spowodować hipoglikemię (niedocukrzenie). Jeśli już jednak osoba chora sięgnie po kieliszek, to powinna przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, diabetyk alkohol powinien pić wyłącznie w czasie posiłków. Po drugie, nie może to być alkohol zawierający cukier. Odpadają zatem słodkie wina, piwa, likiery czy szampan. I na koniec należy pamiętać, żeby spożywać napoje wyskokowe naprawdę w niewielkich ilościach.
Dieta osoby chorej na cukrzycę powinna być indywidualnie dobrana przez lekarza prowadzącego, który przy jej opracowywaniu uwzględni wiek pacjenta, płeć oraz stan ogólny organizmu. We wszystkich przypadkach jednak bardzo ważna jest regularność spożywania posiłków, gdyż zapobiega ona wahaniom cukru we krwi. Ponadto diabetycy chorzy na cukrzycę typu 1 muszą dodatkowo pamiętać o zależności pomiędzy ilością i jakością spożywanych posiłków a porą i odpowiednią ilością przyjmowanej insuliny.