Duże ilości tłuszczy Omega 3 trafiają do naszego mózgu, odgrywając kluczowa rolę w procesie działania pamięci oraz wszelkich funkcji mózgu. W przypadku niedostarczenia odpowiedniej ilości tłuszczy Omega 3 płodowi w okresie ciąży, dziecko może cierpieć na problemy związane z oczami oraz z układem nerwowym.

Tłuszcze są też ważne ze względu na właściwości redukujące zagrożenia wystąpienia chorób serca. Tłuszcze Omega 3 mają, według naukowców, zmniejszać nie tylko ryzyko wystąpienia chorób serca, ale także chorób chronicznych, artretyzmu czy raka.

Niedobór tłuszczy Omega 3 objawia się poczuciem zmęczenia, kiepską pamięcią, suchą skórą, problemami sercowymi, słabym krążeniem czy zmiennością nastroju, a nawet depresją.
Tłuszcze Omega 3 znajdują się w dużych ilościach przede wszystkim w rybach, takich jak tuńczyk, łosoś, makrela, śledź, sardynki, w owocach morza, w niektórych roślinach, ziarnach, świeżych warzywach i owocach, w czosnku, oliwie z oliwek, w orzechach oraz w winie spożywanym w umiarkowanych ilościach.

Dieta śródziemnomorska, bogata w ryby, owoce morza i świeże warzywa sprzyja uniknięciu chorób serca, schorzeń spowodowanych nadmiarem cholesterolu oraz nadciśnieniem, także reumatycznym zapaleniem stawów. Badania naukowe wykazały, iż spożywanie tranu może pomóc w przypadku bólu stawów oraz porannej ich sztywności. Ma także pomóc w przypadku osteoporozy poprzez wzmacnianie tkanki kostnej. Osoby o niewystarczającej ilości tłuszczy Omega 3 mogą mieć większą skłonność do zapadania na osteoporozę.

Kwasy Omega 3 występują także w charakterze suplementu. Mogą je zażywać osoby mające skłonność do depresji, jako że mają one łagodzić jej objawy. Są prowadzone także badania nad wpływem tłuszczy Omega 3 na zachowanie dzieci, u których stwierdzono syndrom ADHD. Dzieci regularnie zażywające tran mają mniejsze problemy z nauką i lepszą pamięć.

Kwasy Omega 3 powinny być przyjmowane w odpowiedniej proporcji do kwasów tłuszczowych Omega 6, które są odpowiedzialne za produkcję hormonów prozapalnych. Omega 3 obniża ich poziom w tkankach, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób.

Uwaga!

Chcąc wzbogacić nasza dietę o produkty bogate w tłuszcze Omega 3 przede wszystkim powinniśmy wprowadzić do naszego menu więcej ryb, które zawierają ich największe ilości, następnie roślin i orzechów (przede wszystkim orzechów włoskich), a dalej owoców morza. Wskazane jest także przyjmowane tranu w kapsułkach.

Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here