Dieta Liofilizowane owoce i warzywa - dawka witamin przez cały...

Liofilizowane owoce i warzywa – dawka witamin przez cały rok

-

Z pewnością każdy z nas uwielbia spożywać świeże owoce. Dostarczenie naszemu organizmowi bomby witaminowej niezwykle skutecznie wzmacnia. Niestety, sezon owocowy trwa krótko, więc przez większą część roku nie mamy możliwości korzystania z tak bogatego źródła minerałów prosto z drzewa. Nie ma jednak powodu do niepokoju. Są sposoby na to, by korzystać z dobrodziejstwa natury przez cały rok. Mogą nam to zapewnić liofilizowane owoce i warzywa zakupione w sklepach posiadających tego typu towary na swych półkach.

Sposób przechowywania

Sam proces liofilizacji to jeden z najbardziej efektywnych sposobów na znaczne przedłużenie świeżości produktów spożywczych. Żeby jednak takie owoce i warzywa nadawały do spożycia nawet po długim okresie od zakupu, trzeba je właściwie przechowywać. Dzięki temu nie stracą na jakości, smaku i wartości odżywczych przez długie miesiąca, a nawet lata. Każdy posiadacz liofilizowanych owoców i warzyw powinien mieć świadomość, że duże znaczenie w tym będzie miała temperatura przechowywania. Jeśli pozostawimy zakupiony towar w temperaturze powyżej 35 stopni Celsjusza, to utracimy niemalże wszystkie wartości odżywcze. Musimy więc strzec te produkty przed nadmiernymi promieniami słonecznymi. Nie można też przechowywać ich w szafkach znajdujących się blisko kaloryferów.

Trwałość zależna od panujących warunków

Co zrobić, aby nasze liofilizowane owoce i warzywa przetrwały bez żadnej szkody przez wiele miesięcy? Musimy zadbać, by w naszej kuchni temperatura nie przekraczała 25 stopni Celsjusza. Jeśli chcielibyśmy przez jeszcze dłuższy okres zachować ich świeżość, to trzeba je umieścić w warunkach chłodniczych. Kiedy więc zakupimy takie smakołyki w sklepie https://do-smaku.pl/owoce-i-warzywa-liofilizowane/ z liofilizowanymi owocami i warzywami, to po przyjściu do domu należy zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania. Warto w tym celu skorzystać z chłodnej spiżarki lub po prostu lodówki.

Liofilizacja – co to za proces?

Na czym polega proces liofilizacji? Chodzi głównie o usunięcie wody z przeznaczonych do tego produktów. Osiąga się to dzięki niewielkiej temperaturze oraz odpowiednio niskiemu ciśnieniu. Ogromną zaletą takiego działania jest to, że liofilizowane owoce i warzywa zachowują zdecydowaną większość makroskładników. Poza tym ze względu na niską wilgotność produkty te wyjątkowo długo zachowują swoją świeżość. W sklepach z tym asortymentem możemy zakupić między innymi chipsy bananowe, malinowe i truskawkowe oraz groszek zielony liofilizowany. Towar tego typu, który trafia na półki sklepowe, powstaje na bazie starannie wyselekcjonowanych surowców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Szkarlatyna – objawy

Szkarlatyna słusznie kojarzy się nam z patologią występującą u dzieci. Rzeczywiście, najczęściej chorują na nią mali pacjenci, którzy są w wieku przedszkolnym lub szkolnym. Na wstępie warto także dodać, że synonimem nazwy choroby jest „płonica”.

Co warto mieć w szafie?

Moda jest zmienna i czasem ciężko za nią nadążyć. Są jednak ubrania klasyczne, ponadczasowe, pasujące do wielu okazji. Sprawdź, które z nich masz, a które musisz jeszcze kupić.

Zobacz też

Jak zrobić domowy róż do policzków? DIY

Róż do policzków należy do grupy kosmetyków przeznaczonych do wykonywania makijażu. Jest to produkt, który de facto zwieńcza makijaż, przy jego pomocy można też nadać twarzy odpowiedni kształt. Istnieją nawet instrukcje, w jaki sposób nakładać róż na policzki w zależności od tego, czy mamy buzię okrągłą, podłużną itd.

Jak wybrać panele podłogowe?

Planując wystrój pomieszczenia, zwracamy dużą uwagę na wygląd każdego elementu, który ma się w nim znaleźć. Każdy szczegół ma...

Jakie czynniki wpływają na komfort w mieszkaniu?

Lokale mogą różnić się pod względem wielkości, sposobu ich użytkowania czy wystroju. Cechą wspólną jest to, że każdy z...

Może Cię zainteresuje: