liofilizowane owoce i warzywa

Z pewnością każdy z nas uwielbia spożywać świeże owoce. Dostarczenie naszemu organizmowi bomby witaminowej niezwykle skutecznie wzmacnia. Niestety, sezon owocowy trwa krótko, więc przez większą część roku nie mamy możliwości korzystania z tak bogatego źródła minerałów prosto z drzewa. Nie ma jednak powodu do niepokoju. Są sposoby na to, by korzystać z dobrodziejstwa natury przez cały rok. Mogą nam to zapewnić liofilizowane owoce i warzywa zakupione w sklepach posiadających tego typu towary na swych półkach.

Sposób przechowywania

Sam proces liofilizacji to jeden z najbardziej efektywnych sposobów na znaczne przedłużenie świeżości produktów spożywczych. Żeby jednak takie owoce i warzywa nadawały do spożycia nawet po długim okresie od zakupu, trzeba je właściwie przechowywać. Dzięki temu nie stracą na jakości, smaku i wartości odżywczych przez długie miesiąca, a nawet lata. Każdy posiadacz liofilizowanych owoców i warzyw powinien mieć świadomość, że duże znaczenie w tym będzie miała temperatura przechowywania. Jeśli pozostawimy zakupiony towar w temperaturze powyżej 35 stopni Celsjusza, to utracimy niemalże wszystkie wartości odżywcze. Musimy więc strzec te produkty przed nadmiernymi promieniami słonecznymi. Nie można też przechowywać ich w szafkach znajdujących się blisko kaloryferów.

Trwałość zależna od panujących warunków

Co zrobić, aby nasze liofilizowane owoce i warzywa przetrwały bez żadnej szkody przez wiele miesięcy? Musimy zadbać, by w naszej kuchni temperatura nie przekraczała 25 stopni Celsjusza. Jeśli chcielibyśmy przez jeszcze dłuższy okres zachować ich świeżość, to trzeba je umieścić w warunkach chłodniczych. Kiedy więc zakupimy takie smakołyki w sklepie https://do-smaku.pl/owoce-i-warzywa-liofilizowane/ z liofilizowanymi owocami i warzywami, to po przyjściu do domu należy zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania. Warto w tym celu skorzystać z chłodnej spiżarki lub po prostu lodówki.

Liofilizacja – co to za proces?

Na czym polega proces liofilizacji? Chodzi głównie o usunięcie wody z przeznaczonych do tego produktów. Osiąga się to dzięki niewielkiej temperaturze oraz odpowiednio niskiemu ciśnieniu. Ogromną zaletą takiego działania jest to, że liofilizowane owoce i warzywa zachowują zdecydowaną większość makroskładników. Poza tym ze względu na niską wilgotność produkty te wyjątkowo długo zachowują swoją świeżość. W sklepach z tym asortymentem możemy zakupić między innymi chipsy bananowe, malinowe i truskawkowe oraz groszek zielony liofilizowany. Towar tego typu, który trafia na półki sklepowe, powstaje na bazie starannie wyselekcjonowanych surowców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here