Pomidory i ogórki goszczą na naszym stole niemal przez cały rok. Najsmaczniejsze są te wiosenno-letnie, ponieważ pochodzą z rodzimej produkcji i dojrzewają w promieniach naturalnego słońca. Aby smakować je w innych sezonach kupujemy warzywa z importu lub hodowane w szklarniach. Dodatkowo przez cały rok do naszej dyspozycji są liczne przetwory z tychże produktów – ogórki kwaszone, czy pomidory konserwowe. Nic jednak nie zastąpi smaku tych warzyw prosto z pobliskiego warzywniaka lub własnego ogródka.
Wydawałoby się, iż świeże warzywa są zdrowe w każdej postaci i w każdym zestawieniu. Okazuje się, że istnieją naturalne produkty, których lepiej ze sobą nie łączyć. Wśród zakazanych połączeń znajduje się zestaw pomidor – ogórek. Czy to możliwe, że warzywa, które solo są niezwykle pożywne, w duecie tracą swe wartości odżywcze?
Badania nad warzywami i owocami dowiodły, iż niewłaściwie połączone naturalne, zdrowe produkty tracą swą wartość, zaś w skrajnych przypadkach mogą okazać się nawet szkodliwe dla naszego organizmu. Znajomość zasad prawidłowego łączenia produktów w posiłkach jest, zatem niezwykle cenną umiejętnością.
Udowodniono, iż nie powinno się łączyć ogórka z pokarmami bogatymi w witaminę C, ponieważ posiada on enzym askorbinowy, niszczący tę witaminową substancję. Oczywiście spożywany bez dodatków stanowi niezwykle zdrowy produkt, niskokaloryczny oraz bogaty w sole mineralne i witaminy. Podobnie pomidor spożywany osobno, stanowi nieocenione źródło potasu oraz wielu witamin, nie tylko C. Pomidor nie powinien być łączony także z białym serem, gdyż w dużym stopniu to połączenie powoduje chorobę stawów, która jest niezwykle bolesna.
Przed przygotowaniem dziennego menu, warto zdobyć wiedzę na temat produktów, z których będziemy komponować posiłki. Dzięki temu upewnimy się, że nie tracimy cennych witamin i nie szkodzimy swemu zdrowiu.
Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.