Według najnowszych badań gwarancją dobrego zdrowia i samopoczucia jest dobrze zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Posiłki należy spożywać 4, a nawet 5 razy dziennie, w mniejszych ilościach. Dlatego tak ważne jest drugie śniadanie, które większość z nas musi spożywać poza domem.
Drugie śniadanie w pracy
Od dawna wiadomo, że gotowe posiłki i przekąski w rodzaju chipsów, zapiekanek, batoników i fast foodów, są bardzo niezdrowe. Dlatego najlepiej zabierać ze sobą do pracy własnoręcznie sporządzone drugie śniadania. Jeszcze do niedawna składały się one głównie z kanapek z wędliną i serem. Obecnie, dzięki wprowadzeniu na rynek specjalnych pojemników na żywność, można z powodzeniem zabierać do pracy również produkty półpłynne i płynne, bez obawy, że się wyleją. Na rynku można znaleźć szeroki wybór takich praktycznych pojemników, o różnych kształtach i pojemnościach. Jaki lunch box wybrać?
Pojemniki na drugie śniadanie – tzw. lunch boxy
Lunch boxy przypominają wyglądem dawne śniadaniówki dla dzieci. Są jednak od nich dużo bardziej rozbudowane. Są najczęściej dwupoziomowe (mogą też być kilkupoziomowe) i zawierają przegródki na różne produkty (sałatki, surówki, sosy, owoce itp.). Niektóre z nich posiadają wkłady chłodzące oraz sztućce. Można w nich także podgrzewać żywność w kuchence mikrofalowej oraz sporządzać dietetyczne dania na parze. Lunch boxy są trwałe, lekkie i pakowne, wykonane z materiałów wysokiej jakości, które nie reagują z żywnością i nie pochłaniają zapachów. Są łatwe do utrzymania w czystości i nadają się także do mycia w zmywarce. Zobacz też inną publikację: „Z jakich materiałów powinniśmy wybierać akcesoria kuchenne ułatwiające codzienne prace w kuchni„.
Przepisy na lunch box do pracy
Najszybsze w przygotowaniu są proste dania, które można sporządzić poprzedniego dnia wieczorem i przechować je w pojemniku w lodówce, jak np.:
– spaghetti z sosem,
– naleśniki z serem,
– makaron z kurczakiem i surówką z warzyw,
– sałatkę warzywną z kurczakiem,
– owsiankę z bakaliami,
– placki ziemniaczane z cukrem,
– sałatkę z tuńczykiem,
– kaszę gryczaną z sosem i kiszonymi ogórkami,
– sałatkę gyros.
Niektóre produkty, jak na przykład kaszkę kuskus, można przygotować bezpośrednio przed posiłkiem w pracy. Wystarczy nasypać do lunch boxa kilka łyżek ziaren kaszki i zalać je wrzątkiem. Kaszkę można spożywać na słono, np. z warzywami lub na słodko z owocami.
Dzięki lunch boxom nasze posiłki w pracy mogą być zdrowe i urozmaicone.