Przede wszystkim oregano kojarzyć się nam może z przyprawą kuchenną, która jest jedną z częściej stosowanych w przypadku dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Otóż wspomniane zioło, o czym warto jest pamiętać, doskonale sprawdza się nie tylko w przypadku celów kuchennych, ale także leczniczych, dzięki temu, że wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Dostępna jest zarówno w postaci suszu, świeżej rośliny, jak i oleju.
Oregano to niezwykle popularne zioło, które przez niektórych nazywane jest dzikim majerankiem. Rośnie w wielu częściach Europy, a jej niezwykle właściwości aromatyczne i lecznicze, zostały docenione już w czasach starożytnych przez Rzymian i Greków, którzy postrzegali je za symbol szczęścia i radości. Dodatkowo wierzyli, że łagodzi nie tylko bóle mięśniowe, ale także doskonale sprawdza się jako skuteczny środek w przypadku ukąszenia skorpionów lub pająków. Ponadto starożytni Grecy i Rzymianie sięgali po oregano w postaci olejku podczas leczenia reumatyzmu, zwichnięć, porostu włosów oraz w celu wzmocnienia odporności. Jednak współcześnie oregano jest o wiele częściej wykorzystywane w kuchni aniżeli w medycynie mimo, że jest bogatym źródłem wielu cennych substancji odżywczych, minerałów i witamin.
Jakie składniki odżywcze znajdziemy w oregano?
Dzięki temu, że oregano jest bogatym źródłem cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, wykazuje również szereg właściwości leczniczych . Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, witaminy A, E, C i K, żelaza, wapnia, kwasu foliowego, magnezu oraz witaminy B6. Dodatkowo w oregano znajdziemy także mangan, potas, miedź, luteinę, kryptoksantynę oraz zeaksantynę.
Jakie posiada właściwości lecznicze?
Jak już zostało wspomniane wyżej oregano ze względu na wysoką zawartość wielu różnych substancji odżywczych, witamin i minerałów, posiada szereg właściwości leczniczych, do których możemy zaliczyć m.in.:
– wsparcie funkcjonowania układu pokarmowego – zwiększenie wydzielania śliny, soku żołądkowego oraz żółci, dzięki czemu usprawniony zostaje proces trawienia i przyswajania pożywienia,
– wsparcie utrzymania w dobrej kondycji układu odpornościowego,
– działanie antyoksydacyjne poprzez wiązanie szkodliwych składników, powstałych podczas przemiany materii, co pozwala na ochronę komórek,
– pomaganie w tworzeniu bloków budulcowych RNA i DNA,
– zapobieganie anemii,
– wspomaganie w optymalnym funkcjonowaniu mózgu,
– działanie przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze,
– działanie rozkurczowe na mięśnie.
Zastosowanie
Ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne, oregano doskonale sprawdza się nie tylko w postaci łagodnego środka moczopędnego, ale także w przypadku wielu różnych schorzeń i dolegliwości takich jak np.:
– problemy z trawieniem,
– wzdęcia i gromadzenie się gazów,
– zapalenia żołądka,
– niedoczynność wątroby oraz dróg żółciowych,
– nieżyt górnych dróg oddechowych, trudności z oddychaniem, kaszel,
– dyspepsja i atonia jelit.