Włoskie produkty spożywcze

Włoska kuchnia jest najbardziej rozpoznawalną na świecie. Przyjazny klimat i miłość do gotowania, częstowania, czerpania z natury jej bogactwa sprawiają, że moda na pizzę, spaghetti czy desery wcale nie przemija, a kolejne pokolenia ulegają tym samym niezależnie czy urzekły ich one na południu Europy, we włoskiej restauracji, jakich na mapie Polski nie brakuje czy też samodzielnie odkryli niezwykłe połączenie smaków. Warto pamiętać o tym, że wyjątkowe dania muszą bazować na najlepszej jakości składnikach, a w gotowanie trzeba włożyć serce, a nie tylko umiejętności.

  1. Czego potrzebujesz w kuchni?
  2. Szafka pełna dobra
  3. Szybka i smaczna pasta
  4. Wybierz najlepsze aromaty – czyli coś o przyprawach

Czego potrzebujesz w kuchni?

Jeśli chcesz gotować po włosku, możesz sobie przywieźć produkty z Italii. Zdecydowanie prościej będzie jednak zrobić zakupy w https://www.schroniskobukowina.pl/. W sklepie znaleźć można regionalne składniki, które pozwolą we własnej kuchni przygotować dania pachnące skąpanymi w słońcu pomidorami oraz aromatycznymi ziołami. Są oczywiście produkty, które obowiązkowo pod ręką trzeba mieć, bo właśnie na nich opiera się śródziemnomorski klimat.

Szafka pełna dobra

Dobrej jakości produkty włoskie zawsze wyróżniają się aromatami. Podstawowym składnikiem, jaki w kuchni musi się znaleźć, będzie oliwa z oliwek. Dodawana jest niemalże do każdej potrawy. Jest ważnym składnikiem sałatek, a także sprawdza się doskonale do pieczywa. Poza niezwykłym smakiem oliwa ma oczywiście szereg walorów odżywczych. Niezbędne w kuchni włoskiej są również sery. Popularne są takie twarde odmiany jak Parmezan, Grana Padano czy Pecorino oraz miękkie – mozzarella, gorgonzola oraz mascarpone. Ten ostatni jest często wykorzystywany do deserów – na przykład kultowego tiramisu.

Najczęściej wykorzystywanym przez Włochów warzywem są oczywiście pomidory. Pachnące słońcem są bazą wielu sosów. Świetnie w naszych warunkach sprawdzają się te suszone lub w zalewie. Warto również sięgać po passaty czy pesto pomidorowe, bio ketchup z octem czy krem z suszonych pomidorów. To idealny dodatek do pizzy, grzanek, makaronu.

Szybka i smaczna pasta

Poza pizzą najczęściej wybieramy włoskie makarony. Dostępne w różnych kształtach, smakach i kolorach są doskonałą bazą do wielu potraw, a łatwość, z jaką można przygotować wyjątkowe danie, sprawia, że nawet laik poradzi sobie z zadaniem. Warto oczywiście pamiętać o zasadach, którymi kierują się Włosi. Makaron, sos, mięso czy ser i oczywiście warzywa to pomysł na obiad i kolację. Wśród kultowych dań znajdziesz oczywiście klasyczne spaghetti. Poza tym jest penne, tagliatelle, cannelloni czy farfalle i wiele innych. Niech ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Wybierz najlepsze aromaty – czyli coś o przyprawach

Włoski smak to przede wszystkim przyprawy. Kilka z nich jest bardzo charakterystycznych dla śródziemnomorskiej kuchni. Nie może zabraknąć bazylii, oregano o lekko korzennym i gorzkawym posmaku, estragon czy rozmaryn. To one świetnie będą podkreślać najpiękniejsze dania. Są w kuchni włoskiej po prostu konieczne, więc twoja szafka powinna zawierać wiele różnych aromatów zawsze najlepszej jakości.

Kuchnia półwyspu Apenińskiego jest dość prosta bazuje przede wszystkim na świeżych składnikach, których we Włoszech nie brakuje. I choć wariacji na temat pizzy w świecie znaleźć można wiele, to jednak ta oryginalna niezmiennie cieszy się największym powodzeniem. Warto również pamiętać o tym, że kuchnia włoska to styl życia, aktywności, sposób spędzania dnia, długie rozmowy przy wspólnym stole.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here