Producenci żywności ekologicznej wprowadzili na rynku niemały zamęt. Toczy się wiele debat i rozmów w domach o żywności ekologicznej i jej przeznaczeniu dla dzieci. Czym więc charakteryzuje się ten typ żywności? Otóż, produkty pochodzą z gospodarstw z certyfikatem, które oczywiście wcześniej musiały spełnić określone warunki, a ponadto są na bieżąco kontrolowane. Lista wymagań zabrania wielu spraw w gospodarstwach z żywnością ekologiczną – nie mogą być tam stosowane sztuczne nawozy i środki chemiczne do ochrony roślin, obowiązuje zakaz stosowania pasz i antybiotyków w hodowli, a także konserwantów.
Wiele dyskutuje się o tym, ile ekologii jest w produktach ekologicznych… Okazuje się, że dużo, gdyż system kontroli ma zabiegać manipulacjom (czyli nazywaniu „ekologicznym” czegoś, co ekologiczne wcale nie jest). Żywność ekologiczna musi mieć stosowne oznaczenie:
– znak „Rolnictwo ekologiczne”,
– informację „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”,
– nazwę i kod (numer) jednostki certyfikującej,
– nazwę i adres producenta/właściciela/sprzedawcy,
– nazwę produktu i kod partii towaru.
Fot. photoxpress.com
Błędnie „zdrową żywność” nazywa się ekologiczną. To nie jest to samo. „Zdrowa żywność” to hasło marketingowców. Zdarza się, że na półkach sklepowych z taką rzekomo żywnością, znajdują się produkty dostępne we zwykłych sklepach, a zdecydowanie tańsze. Tymczasem żywność ekologiczna jest wielokrotnie badana, kontrolowana i certyfikowana. Niestety wiąże się to z wysoką ceną. Cena jest proporcjonalna do czasu i pracy włożonych w hodowlę. Niewątpliwie inwestycja w zdrowie kosztuje.
Uwaga!
Boom na żywność ekologiczną nie spowodował gwałtownego wzrostu liczby sklepów eko. W większych miastach należy rozejrzeć się w sklepach ze zdrową żywnością lub w specjalnych działach utworzonych w supermarketach. Dość popularne jest również zamawianie zdrowej żywności przez Internet. Nie tylko mamy do wyboru dużo sklepów, ale też ceny są niższe niż gdziekolwiek indziej. Poza tym wiążę się z tym jeszcze jedna zaleta – zakupione produkty dostarczane są prosto do domu.
Zdarza Wam się kupować tzw. żywność ekologiczną? Wiecie, jak ją rozpoznać? Zwracacie uwagę na oznaczenia? Podzielcie się swoimi doświadczeniami.