– forma cateringu zależy od długości szkolenia. Jeśli zajęcia trwają powyżej 5 godzin powinniśmy jako organizatorzy zapewnić słuchaczom obiad lub lunch. Jeśli chodzi o przerwy kawowe, to wybór tego, co znajdzie się na stole jest bardzo duży. Mogą to być ciastka, ciasta, małe zakąski, sałatki czy owoce. W przypadku obiadu warto się wcześniej skontaktować się z słuchaczami zajęć i zapytać o ich preferencje kulinarne. Tym bardziej, iż w Polsce przybywa osób, które przechodzą na wegetarianizm. Z mojego doświadczenia jako słuchacza wynika, że pod tym względem organizatorzy mają sporo problemów. Nie ma aż tak wielu restauracji, które oferują dobrze przygotowane dania wegetariańskie;

– jeśli chcemy zaskoczyć słuchaczy szkolenia (i dysponujemy odpowiednim budżetem na ten cel), to możemy zorganizować kulinarny stół tematyczny, np. staropolski, śródziemnomorski czy włoski. Warto również zwrócić uwagę na dekorację stołu i jego czystość w trakcie trwania szkolenia;

– osobiście wydaje mi się, że nawet w przypadku krótkiego szkolenia czy warsztatów warto przygotować przynajmniej napoje do picia kawę, herbatę i wodę. Tym bardziej, że nie wiąże się to z dużymi kosztami;

– jeśli dysponujemy dużymi zasobami fajansowymi, to nie ma żadnego problemu, jeśli chodzi o zorganizowanie cateringu. Na rynku funkcjonuje dużo firm specjalistycznych, zajmujących się tego rodzaju usługą. Również większość restauracji posiada ją w swojej ofercie. W obu przypadkach wystarczy umówić się na określoną godzinę, o której ma być dostarczony ciepły obiad. Nie bez znaczenia jest fakt, że firma cateringowa czy restauracja zadba o przygotowanie stołu oraz czystość na nim;

– problem pojawia się w sytuacji, gdy w naszym budżecie nie mamy na ten cel dużej kwoty. Najprostszym i zarazem najtańszym rozwiązaniem jest przygotowanie tego zaplecza przez np. upieczenia ciast przez członków stowarzyszenia. Można skorzystać z usług lokalnego koła gospodyń wiejskich czy szkoły gastronomicznej, czyli menu przygotowywanego przez jej uczniów.

Czy znacie inne sposoby na zorganizowanie dobrego cateringu na szkoleniu? Opiszcie je w komentarzu!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak uzyskać stypendium socjalne na studiach?
Następny artykułLimbo – jak zdobyć ostatnie ukryte trofeum?

Małgorzata Łyczak - absolwentka politologii Uniwersytetu Opolskiego. Interesuje się dobrą literaturą (szczególnie reportażem), turystyką, polityką, teorią interpretacjonizmu, zarządzaniem projektami oraz zagadnieniami, związanymi z funkcjonowaniem Unii Europejskiej.


Nasz specjalista pisze o sobie:

Jestem osobą, która lubi się uczyć i poszerzać swoją wiedzę o otaczającej rzeczywistości. W dobie XXI wieku pojawiło się wiele nowych możliwości oraz narzędzi, dzięki którym z powodzeniem można się uczyć. Wydaje mi się, że niezwykle ważne jest to, w jaki sposób przekazuje się wiedzę. Powinno się to robić w sposób ciekawy, jasny i przejrzysty, z wykorzystywaniem aktywnych metod.

Cieszę się każdą chwilą mojego życia, ponieważ z każdą nową informacją wzrasta we mnie poczucie jego wyjątkowości oraz niepowtarzalności.

Lubię poznawać nowych ludzi, piękne miejsce i ... klasztory cysterskie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here