– forma cateringu zależy od długości szkolenia. Jeśli zajęcia trwają powyżej 5 godzin powinniśmy jako organizatorzy zapewnić słuchaczom obiad lub lunch. Jeśli chodzi o przerwy kawowe, to wybór tego, co znajdzie się na stole jest bardzo duży. Mogą to być ciastka, ciasta, małe zakąski, sałatki czy owoce. W przypadku obiadu warto się wcześniej skontaktować się z słuchaczami zajęć i zapytać o ich preferencje kulinarne. Tym bardziej, iż w Polsce przybywa osób, które przechodzą na wegetarianizm. Z mojego doświadczenia jako słuchacza wynika, że pod tym względem organizatorzy mają sporo problemów. Nie ma aż tak wielu restauracji, które oferują dobrze przygotowane dania wegetariańskie;
– jeśli chcemy zaskoczyć słuchaczy szkolenia (i dysponujemy odpowiednim budżetem na ten cel), to możemy zorganizować kulinarny stół tematyczny, np. staropolski, śródziemnomorski czy włoski. Warto również zwrócić uwagę na dekorację stołu i jego czystość w trakcie trwania szkolenia;
– osobiście wydaje mi się, że nawet w przypadku krótkiego szkolenia czy warsztatów warto przygotować przynajmniej napoje do picia kawę, herbatę i wodę. Tym bardziej, że nie wiąże się to z dużymi kosztami;
– jeśli dysponujemy dużymi zasobami fajansowymi, to nie ma żadnego problemu, jeśli chodzi o zorganizowanie cateringu. Na rynku funkcjonuje dużo firm specjalistycznych, zajmujących się tego rodzaju usługą. Również większość restauracji posiada ją w swojej ofercie. W obu przypadkach wystarczy umówić się na określoną godzinę, o której ma być dostarczony ciepły obiad. Nie bez znaczenia jest fakt, że firma cateringowa czy restauracja zadba o przygotowanie stołu oraz czystość na nim;
– problem pojawia się w sytuacji, gdy w naszym budżecie nie mamy na ten cel dużej kwoty. Najprostszym i zarazem najtańszym rozwiązaniem jest przygotowanie tego zaplecza przez np. upieczenia ciast przez członków stowarzyszenia. Można skorzystać z usług lokalnego koła gospodyń wiejskich czy szkoły gastronomicznej, czyli menu przygotowywanego przez jej uczniów.
Czy znacie inne sposoby na zorganizowanie dobrego cateringu na szkoleniu? Opiszcie je w komentarzu!