Przedsiębiorca może spodziewać się kontroli przeprowadzanych m.in. przez następujące instytucje:
– Państwową Inspekcję Pracy;
– Zakład Ubezpieczeń Społecznych;
– Inspekcji Sanitarnej;
– Policji Pracy;
– Urzędu Dozoru Technicznego.
Przepisy ogólne dotyczące wszystkich kontroli znajdują się w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej. Decyzja o przeprowadzeniu czynności kontrolnych rodzi obowiązki nie tylko po stronie przedsiębiorcy ale także organu kontrolnego m.in.:
– obowiązek powiadomienia przedsiębiorcy o zamiarze przeprowadzenia kontroli na 7 dni przed jej rozpoczęciem, przy czym nie może ona odbyć się później niż 30 dni od dnia doręczenia stosownego zawiadomienia;
– pracownicy organów kontrolnych mają obowiązek okazania legitymacji służbowej oraz upoważnienia do przeprowadzania kontroli;
– co do zasady nie jest możliwe przeprowadzanie kilku rodzajów kontroli jednocześnie (chyba że w grę wchodzi podejrzenie popełnienia przestępstwa);
– obowiązują limity czasowe trwania kontroli. Jeżeli przedsiębiorca jest: mikroprzedsiębiorcą – kontrola nie będzie mogła przekroczyć 12 dni roboczych, małym przedsiębiorcą – kontrola nie będzie mogła przekroczyć 18 dni roboczych, średnią firmą – kontrola nie może przekroczyć 24 dni roboczych, w pozostałych firmach – kontrola nie może przekroczyć 48 dni roboczych.
Przedsiębiorca, który będzie miał zastrzeżenia do prawidłowości przeprowadzenia kontroli,może złożyć w ciągu 3 dni od daty wydania postanowienia organów kontrolnych zażalenie na ich działanie, ma prawo także domagać się odszkodowania jeżeli poniósł szkodę na skutek przeprowadzenia czynności kontrolnych.
Kontrola PIP
Zakres działania Państwowej Inspekcji Pracy jest bardzo obszerny może ona skontrolować wszystko to co zdaniem jej inspektorów ma związek z zatrudnianiem pracowników.
Do zakresu działania Państwowej Inspekcji Pracy należy m.in:
– nadzór i kontrola przestrzegania przez pracodawców prawa pracy, a w szczególności: przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów dotyczących stosunku pracy, wynagrodzenia za pracę i innych świadczeń wynikających ze stosunku pracy, czasu pracy, urlopów, uprawnień pracowników związanych z rodzicielstwem, zatrudniania młodocianych i osób niepełnosprawnych, oraz inicjowanie przedsięwzięć w sprawach ochrony pracy w rolnictwie indywidualnym;
– kontrola przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy przy projektowaniu budowy, przebudowy i modernizacji zakładów pracy oraz stanowiących ich wyposażenie maszyn i innych urządzeń technicznych oraz technologii;
– nadzór i kontrola przestrzegania przez pracodawców wymagań bezpieczeństwa i higieny pracy przy konstruowaniu i produkcji maszyn, urządzeń oraz narzędzi pracy;
– nadzór i kontrola przestrzegania wymagań bezpieczeństwa i higieny pracy przy produkcji wyrobów i opakowań, których użytkowanie mogłoby spowodować zagrożenie dla zdrowia i życia;
– kontrola nad wyrobami wprowadzonymi do obrotu podlegającymi ocenie zgodności, w zakresie spełniania przez nie zasadniczych wymagań dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, określonych w odrębnych przepisach;
– kontrola przestrzegania wymagań bezpieczeństwa i higieny pracy.
Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Zakład Ubezpieczeń Społecznych może dokonywać czynności kontrolnych w zakresie prawidłowości opłacania składek ubezpieczeniowych w tym także rodzinnych i emerytalno-rentowych świadczeń pieniężnych dla pracowników. Inspektorzy ZUS sprawdzają przede wszystkim: zgłoszenie płatnika w organie rentowym. Opłacanie składek ubezpieczeniowych, sporządzanie dokumentacji rozliczeniowej,, terminowość realizacji obowiązków nałożonych na płatników
Inspekcja Sanitarna
Sanepid dokonuje kontroli m.in. w zakładach usługowych, produkcyjnych i handlowych w zakresie higieny środowiska, zwłaszcza wody do spożycia, czystości powietrza atmosferycznego, gleby, utrzymania należytego stanu higienicznego nieruchomości, zakładów pracy, instytucji, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej, dróg, ulic oraz osobowego i towarowego transportu kolejowego, drogowego, lotniczego i morskiego ,warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, nadzoru nad jakością zdrowotną żywności, warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?