1. Zioła.
Szpinak doskonale smakuje doprawiony ziołami, świeżymi lub suszonymi. Jeśli do rozmrożonego i podduszonego szpinaku dodasz jajka, mleko i tarty ser, możesz śmiało sięgnąć po majeranek, tymianek, szałwię czy oregano – powstanie aromatyczny, intensywny w smaku omlet, którego odtąd będą się domagać Twoi domownicy. Do szpinaku pasuje również zielona pietruszka, bazylia i rozmaryn – wystarczy drobno je posiekać i dodać do potrawy pod koniec duszenia, a sałatka z surowego młodego szpinaku znacznie zyska na smaku po dodaniu porwanych liści bazylii.
2. Przyprawy korzenne.
Szpinak szczególnie ciekawie prezentuje się z dodatkiem curry. Podduś go lekko na oleju lub maśle klarowanym i dodaj przyprawę curry w postaci proszku lub pasty. Jeśli lubisz pikantne jedzenie, nie wahaj się przed doprawieniem zapiekanek czy innych potraw zawierających szpinak pieprzem kajeńskim, płatkami chili czy po prostu ostrą papryką. Jedną z klasycznych przypraw do tej jarzyny jest gałka muszkatołowa, najlepiej świeżo starta. Dodaje przyjemnego, orzechowego posmaku, świetnie sprawdza się zwłaszcza w potrawach zawierających jajka.
3. Vinaigrette.
Młode liście szpinaku (w sprzedaży także jako szpinak „baby”) doskonale nadają się na sałatkę. Można je podać z truskawkami, buraczkami, awokado czy serem i skropić dobrze skomponowanym vinaigrettem – kwaśnym od cytryny, słodkim od miodu i pieprzno-słonym.
4. Czosnek.
Najwierniejszym towarzyszem kulinarnej podróży szpinaku jest jego zaufany druh czosnek. Wystarczy dodać go do duszenia, dobrze posolić, całość podprawić śmietaną i sos ze szpinaku jest gotowy.
A jak Ty go doprawiasz? Podziel się swoimi receptami na pyszy szpinak!