1. Zioła.

Szpinak doskonale smakuje doprawiony ziołami, świeżymi lub suszonymi. Jeśli do rozmrożonego i podduszonego szpinaku dodasz jajka, mleko i tarty ser, możesz śmiało sięgnąć po majeranek, tymianek, szałwię czy oregano – powstanie aromatyczny, intensywny w smaku omlet, którego odtąd będą się domagać Twoi domownicy. Do szpinaku pasuje również zielona pietruszka, bazylia i rozmaryn – wystarczy drobno je posiekać i dodać do potrawy pod koniec duszenia, a sałatka z surowego młodego szpinaku znacznie zyska na smaku po dodaniu porwanych liści bazylii.

2. Przyprawy korzenne.

Szpinak szczególnie ciekawie prezentuje się z dodatkiem curry. Podduś go lekko na oleju lub maśle klarowanym i dodaj przyprawę curry w postaci proszku lub pasty. Jeśli lubisz pikantne jedzenie, nie wahaj się przed doprawieniem zapiekanek czy innych potraw zawierających szpinak pieprzem kajeńskim, płatkami chili czy po prostu ostrą papryką. Jedną z klasycznych przypraw do tej jarzyny jest gałka muszkatołowa, najlepiej świeżo starta. Dodaje przyjemnego, orzechowego posmaku, świetnie sprawdza się zwłaszcza w potrawach zawierających jajka.

3. Vinaigrette.

Młode liście szpinaku (w sprzedaży także jako szpinak „baby”) doskonale nadają się na sałatkę. Można je podać z truskawkami, buraczkami, awokado czy serem i skropić dobrze skomponowanym vinaigrettem – kwaśnym od cytryny, słodkim od miodu i pieprzno-słonym.

4. Czosnek.

Najwierniejszym towarzyszem kulinarnej podróży szpinaku jest jego zaufany druh czosnek. Wystarczy dodać go do duszenia, dobrze posolić, całość podprawić śmietaną i sos ze szpinaku jest gotowy.

A jak Ty go doprawiasz? Podziel się swoimi receptami na pyszy szpinak!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPrzyprawy do żurku
Następny artykułPrzyprawy do awokado

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here