W zależności od rodzaju mąki, z jakiego zostanie przygotowane ciasto, w tym również na bułki, możemy podzielić pieczywo na trzy typy: pszenne, żytnie bądź mieszane.
1. Pieczywo pszenne
Wypiekane jest z mąki pszennej jasnej bądź ciemnej o różnym stopniu przemiału, z dodatkiem drożdży. Od tego, ile tłuszczu i cukru na 1 kg mąki zostanie dodane, zależy, czy będzie to pieczywo zwykłe (do 3% zawartości), wyborowe (3-15%) oraz cukiernicze (powyżej 15%).
2. Pieczywo żytnie
Powstaje z mąki żytniej jasne lub ciemnej, wody oraz soli, gdzie stosowany jest zakwas żytni. Czasem dodawana jest mąka pszenna (do 10%) i odrobina drożdży.
3. Pieczywo mieszane
Miesza się oba rodzaje mąki, żytnią i pszenną. Do tego dodawany jest zakwas i drożdże, sam zakwas bądź same drożdże, w zależności od tego, jakie pieczywo chcemy uzyskać.
Najbardziej znanymi i najczęściej wybieranymi bułkami są: białe (pszenne), grahamki i pełnoziarniste.
Bułka biała, czyli wypiekana w pełni z mąki pszennej. 1 sztuka ma średnio (w zależności od rodzaju, czyli wielkości) 50-95 g. W 100 g znajdziemy 274 kcal, a oprócz tego średnio 8,2 g białka, 55,7 g węglowodanów oraz 1,7 g tłuszczu.
Bułka grahamka to ciemna bułka pszenna produkowana z mąki graham (mąka pszenna pozyskiwana z całego ziarna, wraz z łuskami) i mąki pszennej na drożdżach, z dodatkiem cukru i soli. W 100 g grahamki znajduje się 254 kcal, a także ok. 8 g białka, 50 g węglowodanów i 1,6 g tłuszczu.
Bułka pełnoziarnista
Określenie „pełnoziarnisty” wiąże się ze stopniem przemiału ziaren zbóż na mąkę. Ziarna składają się z 3 głównych części: bogatego w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko i witaminy zarodka, bielma, które zawiera duże ilości białka i skrobi oraz zewnętrznej warstwy, czyli łuski – źródła błonnika, żelaza, wapnia i potasu.
Produkty z mąki pełnoziarnistej, w tym właśnie bułki pełnoziarniste, zawierają rozdrobnione bielmo oraz łuski, a więc posiadają wszystkie właściwości ziaren. W przypadku pieczywa białego mąka pszenna jest oczyszczana z łusek i zbędnych kawałków zarodka, przez co staje się uboższa odżywczo. Pieczywo pełnoziarniste bardzo często wypieka się z różnych rodzajów mąki, np. pszennej i żytniej, żytniej owsianej itp.
Bułka pełnoziarnista może mieć od 150 do 250 kcal, w zależności od wielkości.