Zimowe grillowanie

Uważasz się za prawdziwego grill mastera, ponieważ regularnie grillujesz latem i jesienią oraz potrafisz rozpalić ogień nawet z ostatniej zapałki? Wejdź na wyższy poziom wtajemniczenia i zacznij smażyć kiełbaski oraz mięso na zewnątrz także zimą i wczesną wiosną! Zastanawiasz się, czy jest to możliwe i czy warto? Oczywiście, że tak. Należy tylko pamiętać o kilku zasadach grillowania zimą. Poznaj je.

Grillowanie w środku zimy to fantastyczny pomysł, jeśli nie wiesz, jak urozmaić menu na przyjęcie urodzinowe, sylwestra czy imprezę ostatkową! W ten sposób przyrządzisz idealne kiełbaski, soczyste mięsa i chrupiące warzywa, które wprawią w zachwyt Twoich gości. Jednak podczas przyrządzania potraw na mrozie mogą pojawić się kłopoty z utrzymaniem temperatury. Może także wydłużyć się czas przygotowywania dań. Na szczęście da się tego uniknąć.

1. Przygotuj bezpieczne miejsce pod grill

Aby grillowanie było bezpieczne i komfortowe, postaw urządzenie na równym podłożu. W tym celu odśnież kawałek trawnika bądź tarasu. Pamiętaj, że grunt zimą jest grząski. Przez to grill może się przewrócić pod ciężarem jedzenia. To sprawi, że nie tylko stracisz swoje potrawy, ale możesz się poparzyć. Dlatego warto pod nóżkami grilla poukładać dodatkowo np. cegły lub deski.

Odpowiednie podłoże to nie wszystko. Zadbaj także o to, żeby urządzenie znajdowało się w osłoniętym miejscu. Nie stawiaj go tam, gdzie wieje silny wiatr, ponieważ:

  • może to utrudniać rozpalenie ognia,
  • ruszt może tracić temperaturę, przez co trudno będzie równomiernie usmażyć mięso lub warzywa,
  • grill może się przewrócić.

Dodatkowo, jeśli zamierzasz przyrządzać potrawy na grillu węglowym, nie umieszczaj go pod dachem ani drzewami. Wysoka temperatura może doprowadzić do wybuchu pożaru! W przypadku urządzeń zasilanych gazem nie ma to aż tak dużego znaczenia.

2. Zdecyduj się na grill z zamykaną pokrywą

Aby usmażyć mięso, kiełbaski czy warzywa, na ruszcie powinna panować stała, wysoka temperatura. Jeśli chcesz uzyskać takie warunki, warto całość przykryć. Dobrze sprawdzi się do tego pokrywa, którą mają np. grille gazowe dostępne w ofercie DomeDekor.pl.

Osłona pomaga utrzymać prawidłową temperaturę na ruszcie, dzięki czemu mięso i inne produkty są równomiernie opiekane. Ponadto:

  • zapobiega wysuszaniu się potraw, więc są one soczyste i pełne smaku,
  • chroni produkty przed zabrudzeniem, np. śniegiem lub deszczem. Zatem nie musisz się obawiać o jakość swoich dań,
  • skraca czas smażenia produktów, dzięki czemu możesz szybciej poczęstować gości swoimi wyrobami.

Pokrywa w grillu jest przydatna nie tylko zimą, ale także latem. W tym czasie chroni potrawy przed wysuszeniem przez intensywne promienie słońca. Ponadto nie ma ryzyka, że np. ktoś się poparzy, dotykając przypadkowo rusztu.

3. Wybierz grill, który długo działa

Jeśli chcesz grillować, gdy na zewnątrz temperatura oscyluje w okolicach -10°C, wybierz klasyczny grill węglowy. Dlaczego? Podczas mrozu butla w modelu gazowym może zaparować, przez co przestanie odpowiednio mocno grzać ruszt i jedzenie będzie niedopieczone. To urządzenie sprawdzi się, jeśli temperatura na zewnątrz wynosi ok. 0°C.

Jednak pamiętaj, że przy bardzo niskich temperaturach używanie grilla węglowego również może sprawiać problemy. Na zimnie węgiel szybko się spala, więc trzeba często go uzupełniać.

Zima nie musi oznaczać przerwy od grillowania! Zaskocz bliskich i podaj im świetnie wysmażone kiełbaski, nawet gdy za oknem „trzaska mróz”. Będą zachwyceni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here