Kawa z kardamonem jest kawą raczej jesienno-zimową, ponieważ kardamon, który należy do przypraw korzennych, ma właściwości rozgrzewające. Kawa z nim stawia zatem na nogi i rozgrzewa.
Aby zrobić kawę z kardamonem, potrzebujemy naszą ulubioną kawę i kardamon. Zależnie od tego, jaką kawę parzymy, wybieramy sposób doprawienia.
Można do zaparzanej kawy, jeśli pijemy tak zwaną „parzuchę”, dodać dwie gwiazdki kardamonu, tak samo postępujemy przy kawie rozpuszczalnej. Zalewamy kawę z gwiazdami wodą i przyprawa wypuszcza smak pod wpływem wrzątku. Nie jest to jednak najlepszy sposób. Zdecydowanie lepiej kupić kardamon w proszku, a najlepiej – samodzielnie utłuc go w moździerzu. Łatwiej doprawiać mieloną przyprawą. Kardamonu na jeden kubek kawy dajemy około 3/4 łyżeczki.
Jeśli parzymy kawę w kawiarce, dajemy przyprawę wraz z kawą do środka. Podobnie w ekspresie kolbowym.
Świetnym sposobem jest dosypanie kardamonu do puszki z kawą. Jest to idealne wyjście dla tych, którzy tak bardzo lubią taką kawę, że chcą ją pić codziennie. Kawa nabiera wtedy korzennego aromatu i ostrości kardamonu.
Kardamon jest dostępny w sklepach z kawą, herbatą, a także w dobrych sklepach spożywczych, coraz częściej również w supermarketach.
Do kardamonowej kawy możemy dodać jeszcze cynamon lub imbir. Można również dodać kolejne korzenne przyprawy, stworzyć własny zestaw przypraw do kawy. Dodatkowo, na wierzch, możemy dołożyć warstwę bitej śmietanki i kawowa uczta gotowa.
Czy dodajecie jakieś dodatki do kawy z kardamonem? Dajcie znać w komentarzu.