Jednym z lepszych gatunków do uprawy amatorskiej jest boczniak. Najczęstszym podłożem jakie stosujemy przy ich uprawie jest słoma. Powinna ona być świeża i czysta – w przeciwnym razie zarodniki chorobotwórcze wpłyną na osłabienie naszej uprawy. Gdy nie jesteśmy pewni jakości słomy, dobrym pomysłem jest namoczenie jej w gorącej wodzie. Pozbędziemy się w ten sposób szkodliwych patogenów. W zimnej wodzie natomiast moczymy słomę zdrową i świeżą. Po tym zabiegu odsączamy słomę i układamy w foliowych workach. Taką gotową formę mieszamy razem z grzybnią w proporcjach ok. 0,5 kg grzybni na 5 kg suchej słomy.
Najczęściej formujemy worki wysokości ok. 80 cm i średnicy ok. 40 cm. Jedną z ważniejszych czynności jest odpowiednie ubicie słomy, aby przylegała do grzybni. Taki worek umieszczamy w pomieszczeniu lub na dworze, utrzymując początkowo temperaturę ok. 25 st. C. Po mniej więcej 2–3 tygodniach nasze podłoże powinno przerosnąć grzybnią. Teraz możemy obniżyć temperaturę otoczenia do 8–15 st. C. Optymalna temperatura wynosi 12–15 st. C, jednakże boczniaki tolerują dużą rozpiętość temperatur, nawet od 6 do 26 st. C. W nieodpowiedniej temperaturze owocniki nie zawiązują się, grzyby są gorszej jakości. Zapewnijmy także dostęp światła oraz świeżego powietrza. W przeciwnym razie zwijanie kapelusza w kształt lejka. O doskonałych zbiorach decyduje także wysoka wilgotność powietrza, nawet 80–95%. Przy niskiej wilgotności nastąpi usychanie i zamieranie.
Worki foliowe z grzybnią mogą wyglądać bardzo ciekawie w naszym ogrodzie. Możemy je poustawiać pod drzewami, niedaleko zielnika, warzywniaka czy po prostu powiesić na gałęziach lub użyć w tym celu elementów małej architektury ogrodowej.
Pamiętajmy o tym, by chronić nasze worki przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych jak również silnymi opadami deszczu.
Kolejnym zabiegiem decydującym o wyglądzie grzybni jest utworzenie otworów w workach, najlepiej co 15 cm. Średnica otworu powinna wynosić 3–4 cm.
Uwaga!
Skutkiem tego będzie pojawienie się po kilku dniach owocników boczniaka. Po kilkunastu dniach będziemy mogli zebrać nasze plony, po następnych 10–12 dniach, gdy warunki będą sprzyjające pojawi się drugi rzut. Po zakończeniu plonowania likwidujemy worki, podłoże możemy wykorzystać w postaci nawozu, kompostu.
A co Wy uprawiacie w swoich ogrodach? Uprawialiście kiedyś jakieś grzyby? Dajcie znać 🙂