Właśnie w tym czasie przeprowadzamy wysiew roślin dwuletnich tj. malwy, dzwonki, niezapominajki, naparstnice, stokrotki, bratki czy goździki. Ich cykl rozwojowy trwa przez dwa sezony wegetacyjne. W pierwszym sezonie wytwarzają organy wegetatywne, w drugim – kwitną, wydają nasiona i zamierają. Nasiona wysiewamy do gruntu i pamiętamy o regularnym podlewaniu.
Wciąż możemy sadzić niektóre rośliny cebulowe np. zawilce wieńcowe. Umieszczamy je na głębokość 5cm w przepuszczalnym podłożu. W przeddzień sadzenia cebulki trzymamy w letniej wodzie całą noc.
Teraz wykopujemy i dzielimy byliny, które już przekwitły. Sadzimy wyłącznie okazy młode i bez oznak chorób.
Pod koniec czerwca możemy zasilać róże. Rośliny doniczkowe na tarasach, balkonach również potrzebują zasilania. Są w pełnej fazie wzrostu i do dalszego prawidłowego rozwoju potrzebują nawozów. Roślin nie nawozimy w samo południe oraz gdy gleba w donicy czy skrzyni jest przesuszona. Taką wysychającą ziemię w donicy możemy poddać tzw. kąpieli wodnej. Z donic usuwajmy także martwe, suche i zniszczone części roślin. Zabieg usuwania przekwitłych kwiatostanów zapobiegnie utworzeniu się nasion, w konsekwencji czego roślina może energię wykorzystać na rozwój nowych kwiatów.
Zwiększonej uwagi potrzebują byliny przechowywane w doniczkach. Takie rośliny podlewamy codziennie rano lub wieczorem oraz zraszamy wodą.
W czerwcu również regularnie zajmujemy się koszeniem trawnika. Utrzymujmy wysokość ok. 4 cm. W przypadku suchego miesiąca wysokość koszenia możemy zwiększyć. Trawnik systematycznie podlewamy. Powinniśmy też zasilić trawnik nawozem do trawników, jeśli nie uczyniliśmy tego w maju. Także pamiętajmy o jego odchwaszczaniu.
Najpóźniej w połowie czerwca powinniśmy kończyć zbiór rabarbaru. Późniejsze zbiory spowodują zbyt kwaśny smak. Pędów rabarbaru nie powinniśmy ścinać, lecz ukręcać. Także do 21 czerwca (najdłuższy dzień w roku) powinniśmy zakończyć zbiory szparagów. Zakończył się pierwszy etap uprawy roślin. Gdy dokonamy już pierwszych zbiorów warzyw na warzywniku możemy wysiać nowe gatunki. Pamiętajmy, aby oczyścić ziemię, spulchnić ją i wyrównać.
Uwaga!
Po zbiorze owoców malin, pędy wycinamy, by utworzyć miejsce dla młodych roślin. Warto pamiętać o uszczykiwaniu wierzchołków pędów ogórków i melonów. Rośliny dyniowate dzięki temu przeznaczą energię na rozwój owoców. W pielęgnacji pomidorów ważne jest potrząsanie kwitnącymi pędami. W ten sposób kwiaty zostaną w większości zapylone.
Lubicie pracować w ogrodzie? Kiedy najbardziej i przy czym? Podzielcie się doświadczeniami.