W takim ogrodzie ważne stają się doznania. Wrażenia zapachowe, dotykowe, słuchowe czy smakowe stają się elementem przewodnim w projektowaniu.
Roślinom towarzyszą często urządzenie wydające dźwięki. Najczęściej są to wszelkiego typu zespoły wodne, elementy małej architektury ogrodowej, dzięki którym słyszymy szum wody, jej krople, uderzanie o kamienie. W ogrodzie sensorycznym usłyszeć możemy kołyszące się podczas wiatru zawieszone ozdoby np. dzwoneczki czy szum kołyszących się traw wysokich.
Atrakcyjne będą zróżnicowane struktury przeróżnych materiałów, które możemy dotykać. Oprócz roślin, które mogą być owłosione, szeleszczące i szorstkie, mogą to być struktury drewna, metalu, betonu itp.
Tworząc przestrzeń zapachu i smaku mamy do wyboru naprawdę wiele roślin, które charakteryzują się nie tylko pięknym zapachem, ale także smakiem. Odpowiednie dobranie roślin może sprawić, że przez cały sezon będziemy się rozkoszować piękną wonią czy smakiem.
Przyjemny zapach bzu w ogrodzie zawsze wprowadza nas w spokojny, romantyczny nastrój. Pobudzająco będzie działała woń ziół. Pamiętajmy, aby pachnących roślin nie gromadzić na jednej rabacie. Najlepszym rozwiązaniem jest sadzenie ich w kilku różnych miejscach. Rośliny o delikatnej woni powinny zostać umieszczone w miejscach osłoniętych. Umożliwi to mniejsze rozprzestrzenianie zapachu. Pachnące oazy można aranżować także na tarasach, w skrzyniach, donicach itp. W maju i czerwcu wabikiem dla naszych zmysłów będą kwiaty jaśminowca. W delikatną woń wprowadzi nas płomyk kanadyjski i piwonia chińska. Jabłkowy zapach w ogrodzie rozsiewać będzie róża ‚New Dawn’.
Uzupełnieniem ogrodów sensorycznych są także rośliny, które możemy z powodzeniem wykorzystywać w kuchni. W ogrodach sensorycznych bardzo często obok siebie sadzi się warzywa i kwiaty. Granica między warzywnikiem a rabatą kwiatową zaciera się. Walorów smakowych dostarczają nam krzewinki owocowe takie jak: poziomki, truskawki. Popularne są również krzewy owocowe środowisk kwaśnych np. borówka wysoka, jagoda kamczacka. W ogrodzie sensorycznym posmakować możemy owoców porzeczki czerwonej, czarnej, białej oraz jeżyny, malinojeżyny, maliny agrestu czy aronii. Na podporach mogą znaleźć się np. winorośle.
Ogrody sensoryczne cieszą się coraz większą popularności. Stanowią atrakcję nie tylko dla dzieci.
Wybralibyście się do ogrodu sensorycznego? A może już mieliście okazję? Podzielcie się wrażeniami.