Parę wskazówek dotyczących zdobienia tipsów mlecznych:
– Nie przesadzajmy z ilością ozdób, liczy się umiar.
– Przed wykonaniem zdobienia, warto go sobie utrwalić na kartce lub wolnym tipsie.
– Perełki będą pięknym zdobieniem dla frencha, warto wybierać spłaszczone perełki na brzegach ponieważ są łatwiejsze w aplikacji.
– Przed zastosowaniem kolorowego akrylu (np. akrylowe kwiatki pięknie uzupełnią linię uśmiechu) lub żelu, nałóżmy warstwę przeźroczystego żelu – zwiększy to przyczepność masy i zapobiegnie zabarwieniu naturalnej płytki paznokcia.
– Hitem ostatnich sezonów są bezkieszonkowe mleczne tipsy frenchowe – tworzą na paznokciach głęboką linię uśmiechu, co tworzy piękny efekt wizualny francuskiego manicure.
– Nie bójmy się eksperymentować z kolorami – połączenie różnych końcówek kolorowego akrylu da nam niepowtarzalne kolory, a co za tym idzie również i zdobienia.
– Suszone kwiaty zatopione w żelu (przy wcześniejszym frenchu), będą cudownie ozdabiać french.
– Bulion, najlepiej przenosić zwilżonym patyczkiem z drewna pomarańczowego, ponieważ klej się będzie sklejać.
– Przed zdobieniem jakiegokolwiek wzoru, jako baza powinna być cienka warstwa nieutwardzonego żelu, aby pędzelek jakim będzie wykonywane zdobienie miał odpowiednią płynność, w dodatku, żel użyty do zdobienia będzie rozpływać się równomiernie, jak i zatopione ozdoby.
Jak często robicie tipsy? Jakie są plusy i minusy tej metody?