Chleb sklepowy, przemysłowy, zawiera często konserwanty, niepotrzebne spulchniacze i inne dodatki, obniżające jego wartość tak smakową, jak i zdrowotną. Dlatego warto spróbować pieczenia go w domu. Własny zakwas, samodzielnie dobrane dodatki, a wreszcie pospiesznie odrywany kawałek skórki gorącego bochenka, wyjętego właśnie z piekarnika, na pewno sprawią, że rola i ranga chleba w twoim domu wzrosną. Zapach zaś, jaki rozejdzie się po mieszkaniu, nie będzie miał sobie równych.
Wykonanie chleba mieszanego:
200 g żytniej mąki,
120 g mąki pszennej, poznańskiej lub krupczatki,
130 g mąki pszennej pełnoziarnistej (graham, razowa, sitkowa, typ powyżej 1000),
szklanka letniej wody,
płaska łyżka stołowa soli,
czarnuszka, mak, kminek, anyż lub dowolna inna przyprawa, według potrzeb i uznania.
-
Krok pierwszy
Połącz składniki i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Im więcej dodanej wody (przy zachowaniu konsystencji ciasta), tym pulchniejszy chleb.
-
Krok drugi
Wyrobione ciasto odstaw na pół godziny, aby gluten z mąki miał czas się uruchomić. Wyrób ciasto ponownie i uformuj zeń ładny, krągły bochenek.
-
Krok trzeci
Możesz włożyć go do koszyczka, by nadać mu ładną formę, ale równie dobrze może rosnąć przykryty jedynie ściereczką. Chleb powinien rosnąć przez jakieś 2-3 godziny.
-
Krok czwarty
Wyrośnięty bochenek lekko natnij dla uzyskania dekoracyjnych bruzd, posmaruj wodą, posyp makiem lub czarnuszką i wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 230 stopni.
-
Krok piąty
Po 10 minutach obniż temperaturę do 200 stopni i piecz następne 10 minut. Po tym czasie przykręć piec do 180 stopni i piecz chleb przez 40 minut.
-
Krok szósty
Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia spryskaj lekko skórkę wodą, dzięki temu będzie bardziej chrupiąca.
Smacznego!
A jaki jest Wasz ulubiony przepis na chleb na zakwasie? Podzielcie się nim z nami, jeśli macie ochotę.