Warto zaprzyjaźnić się więc z kaszą gryczaną, ale i z mąką z tego smacznego i zdrowego zboża.
Pierwszym zaś krokiem ku tej przyjaźni może być chleb gryczany.
2 szklanki mąki gryczanej,
paczuszka drożdży instant,
szklanka mleka,
2 łyżki masła lub margaryny,
łyżka cukru,
łyżeczka soli.
-
Krok pierwszy
Przesiej mąkę do miski lub na stolnicę. Drożdże rozrób z letnim mlekiem. Dodaj cukier, sól i tłuszcz, a następnie wylej pomału na mąkę, zarabiając ciasto dłońmi lub drewnianą łyżką.
-
Krok drugi
Jeśli to potrzebne, dodawaj po trochu letnią wode, by ciasto nie było za twarde – lub mąkę, jeśli wychodzi zbyt rzadkie lub kleiste. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż przestanie się kleić do łyżki lub dłoni.
-
Krok trzeci
Włóż ciasto do lekko posmarowanej olejem miski i przykryj ściereczką, po czym pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Swoją objętość powinno podwoić po ok. półtorej godziny.
-
Krok czwarty
Wyjmij ciasto na stolnicę i delikatnie zagnieć do momentu, gdy rozciągnięte na stolnicy będzie zachowywało nadany mu kształt.
-
Krok piąty
Podziel ciasto na części w zależności od oczekiwanej wielkości bochenków. Natłuść foremki i włóż do nich ciasto, starając się, by każdy bochenek miał ładną, równą powierzchnię i sięgał narożników formy.
-
Krok szósty
Zostaw bochenki do wyrośnięcia. Gdy podwoją swą objętość, wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, co pozwoli na ścięcie się skórki i zatrzyma dalsze rośnięcie ciasta.Po ok. kwadransie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz chleb jeszcze ok. 50 minut. Smacznego!
Znacie inne ciekawe przepisy na chleb gryczany? Podzielcie się nimi, jeśli macie ochotę.