Najlepszym dodatkiem do gniocchi są różnego rodzaju sosy (np. grzybowy czy serowy). Można również polać je roztopionym masłem z szałwią. Ciekawym pomysłem są gniocchi ze szpinakiem i ricottą, do przyrządzenia tego dania będą potrzebne:
Na gnocchi:
6 ziemniaków,
oliwa,
½ startej gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
1 żółtko,
1 – 2 garści mąki pszennej.
Do przygotowania szpinaku:
1 opakowanie świeżego szpinaku,
1 czubata łyżka ricotty,
1 ząbek czosnku,
oliwa,
sól,
pieprz.
Ziemniaki należy umyć, posmarować oliwą i nakłuć widelcem. Następnie włożyć je do piekarnika, rozgrzanego do 220°C i piec przez godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić, aby wystygły. Gdy będą już zimne, należy dobrze je ugnieść bądź przepuścić przez praskę, ewentualnie zmielić w maszynce. Następnie dodać startą gałkę muszkatołową, łyżkę soli, szczyptę pieprzu i żółtko. Następnie dodać trochę mąki, ciągle zagniatając, aż uzyskamy suche i elastyczne ciasto. Żeby być pewnym, że ciasto ma odpowiednią konsystencję, należy odkroić mały kawałek, uformować kulkę i wrzucić do wrzątku. Jeśli się nie rozpadło, konsystencja jest odpowiednia.
Gotowe ciasto należy podzielić na trzy równe części i na stolnicy posypanej mąką formować wałki grubości parówek, a następnie pokroić je na kawałki po 2,5 cm. Pokrojone kluseczki ułożyć na posypanym mąką talerzu i wstawić na 20 minut do lodówki. Dobrze gotować je porcjami w osolonej wodzie, po wrzuceniu do wrzątku mieszać delikatnie drewnianą łyżką, żeby nie uszkodzić klusek. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 4 minuty, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
Żeby przygotować szpinak, należy wlać na patelnię łyżkę oliwy i podsmażyć na niej zmiażdżony ząbek czosnku. Wrzucić szpinak, posolić i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień. Gdy woda odparuje, dodać ricottę i wymieszać dokładnie ze szpinakiem, całość doprawić do smaku pieprzem.
Na przygotowane talerze, rozłożyć porcję gniocchi, a na nich położyć przygotowany szpinak. Do takiego dania pasuje świetnie białe wino.
Znacie jakiś inny przepis na gniocchi ze szpinakiem? Podzielcie się nim w komentarzach.