Do zrobienia ciasta na mazurek orzechowy
400 g mąki,
140 g cukru pudru,
60 g łuskanych orzechów włoskich,
200 g masła lub margaryny,
2 żółtka,
opakowanie cukru waniliowego.
Cukier puder i mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy wcześniej zmielone orzechy włoskie. Dokładamy żółtka, cukier waniliowy oraz masło lub margarynę. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy ciasto które, wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je do rozmiaru średniej wielkości blachy. Blachę smarujemy masłem lub margaryną i kładziemy na nią rozwałkowane ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 190°C, na około 15 minut.
Do wykonania masy orzechowej
250 g łuskanych orzechów włoskich,
1 1 szkl. mleka,
2 białka,
1 szkl. cukru,
3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki miodu.
Rozgniecione orzechy włoskie mieszamy z chłodnym mlekiem, cukrem i miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej przygotowanej mieszanki mlecznej. Do całości wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę wykładamy na wcześniej podpieczone ciasto i wkładamy jeszcze na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzchu możemy ułożyć połówki orzechów włoskich i przyozdobić lukrem.
Znacie inny przepis na mazurka orzechowego? Podzielcie się nim w komentarzach.