Ciasta i desery Mazurek orzechowy - przepis

Mazurek orzechowy – przepis

-

Do zrobienia ciasta na mazurek orzechowy

400 g mąki,

140 g cukru pudru,

60 g łuskanych orzechów włoskich,

200 g masła lub margaryny,

2 żółtka,

opakowanie cukru waniliowego.

Cukier puder i mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy wcześniej zmielone orzechy włoskie. Dokładamy żółtka, cukier waniliowy oraz masło lub margarynę. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy ciasto które, wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je do rozmiaru średniej wielkości blachy. Blachę smarujemy masłem lub margaryną i kładziemy na nią rozwałkowane ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 190°C, na około 15 minut.

Do wykonania masy orzechowej

Będzie potrzebne:
250 g łuskanych orzechów włoskich,
1 1 szkl. mleka,
2 białka,
1 szkl. cukru,
3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki miodu.


Rozgniecione orzechy włoskie mieszamy z chłodnym mlekiem, cukrem i miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej przygotowanej mieszanki mlecznej. Do całości wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę wykładamy na wcześniej podpieczone ciasto i wkładamy jeszcze na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzchu możemy ułożyć połówki orzechów włoskich i przyozdobić lukrem.

Znacie inny przepis na mazurka orzechowego? Podzielcie się nim w komentarzach.

Zbigniew Wawer

Zbigniew Wawer - ukończył studia o kierunku dziennikarskim. Od 2005 roku jest współwłaścicielem Kawiarni i Pizzerii "Perełka" w Mielcu, dlatego można powiedzieć, że sprawy kulinarne zna od kuchni. Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL

Nasz specjalista pisze o sobie:


Gotowanie zaraz po jedzeniu to najprzyjemniejsza rzecz w moim życiu. Jako dziecko nie znosiłem niczego poza bułką posmarowaną masłem i dżemem, ale z czasem zmieniłem podejście do różnych przysmaków. Jeszcze parę lat temu oliwki mogły dla mnie nie istnieć, a ser pleśniowy nie przechodził mi przez gardło, dzisiaj nie mogę żyć bez tych smakołyków.

Na szczęście nadal są potrawy, których jeszcze nie próbowałem, dzięki czemu mogę przeżywać tę niekończącą się, fascynującą przygodę, jaką jest odkrywanie nieznanych dotąd smaków, a później dzielenie się nimi z innymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Zimowa pielęgnacja skóry – jak powinna wyglądać?

W sezonie zimowym nasza skóra potrzebuję dodatkowej ochrony, ponieważ...

Jak czyścić buty skórzane?

Odpowiednia pielęgnacja skórzanych butów zapewni im długą trwałość, odporność na zabrudzenia i przemoczenie, a przede wszystkim – piękny wygląd. Poza zwykłym czyszczeniem musisz natychmiast usuwać wszelkie zabrudzenia, aby uniknąć trwałego zaplamienia skóry (dotyczy to głównie butów w jasnych barwach). Pamiętaj, że buty z zamszu wymagają specjalnego traktowania, przeczytaj instrukcje dla takiego rodzaju skóry.

Zobacz też

Szkorbut – przyczyny, objawy

Szkorbut, zwany gnilcem lub chorobą marynarzy, nie jest jedynie przykrym następstwem niedoboru witaminy C. Trzeba zdawać sobie sprawę, że to naprawdę ciężka choroba ogólnoustrojowa, która - jeśli nie jest właściwie rozpoznana i leczona - może prowadzić do śmierci.

Miłe chwile i niepowtarzalne smaki w słoiku

Zdrowie i uroda to obok pieniędzy jedne z najczęściej pożądanych rzeczy na świecie. Już dziś wiadomo, że sekretem zdrowia...

Grill jako świetna forma wspólnego spędzania czasu

Kiedy temperatury powietrza zaczynają się znacznie zwiększać po zimowym okresie, Polacy uwielbiają grillować. Posiłki grillowe co prawda nie należą...

Może Cię zainteresuje: