Drink smakuje zwłaszcza kobietom. Istnieje kilka modyfikacji jeśli chodzi o proporcje składników Białego Rosjanina. Pierwsza wersja jest ze słodką śmietanką, a druga z mlekiem (polecana szczególnie dla osób dbających o linię).
I
45 ml czystej wódki,
25 ml likieru kawowego Kahlua,
20 ml słodkiej śmietanki,
4 kostki lodu
II
30 ml czystej wódki,
30 ml likieru kawowego Kahlua,
30 ml mleka,
lód
Do szklanki old-fashioned, czyli niskiej szklanki o grubym dnie, wlewamy wódkę wraz z likierem kawowym Kahlua, mieszamy oba składniki i wrzucamy 4 kostki lodu, mieszając jeszcze raz. Do całości wlewamy powoli słodką śmietankę, aby uzyskać dwuwarstwowy napój. Tak przygotowany drink możemy podawać naszym gościom.
W drugiej wersji zachowujemy zachowując proporcje możemy zwiększyć ilość składników. Do shakera wrzucamy kilka kostek lodu, wlewamy wódkę, likier kawowy Kahlua oraz mleko. Zamykamy shaker i potrząsamy dynamicznie przez ok. 15 sekund, tak żeby składniki dobrze się wymieszały się i schłodziły. Do szklanki typu old-fashioned wrzucamy trzy kostki lodu i przelewamy do niej przygotowanego drinka w shakerze, oddzielając lód który służył nam do schłodzenia napoju.
Gotowego drinka możemy przyozdobić papierową parasolką.
Znacie inny sposób na przyrządzenie White Russian? Podzielcie się nim w komentarzach.