Do przyrządzenia łososia z sosem borowikowym będziesz potrzebować:

2 kawałki łososia,
każdy po około 150 g,
1 garść suszonych borowików,
około 20 g,
2 łyżki oleju roślinnego,
1 mała cebula,
1 listek laurowy,
2 ziela angielskie,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
sól i pieprz,
1 woreczek kaszy gryczanej,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
rozmaryn – opcjonalnie,
2 grube plastry cytryny

Grzyby namaczamy w wodzie. Najlepiej by odstały się wniej całą noc.

Do rondla wrzucamy grzyby, zalewamy je 3/4 szklanki wody, mieszamy i odstawiamy (najlepiej na całą noc). Następnego dnia wyjmujemy grzyby z wody i wysuszyć na papierowym ręczniku. Nóżki grzybów kroimy na plsterki, kapelusze na paski.

Następnie na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy grzyby, solimy. Smażymy przez 7 minut, mieszając raz na jakiś czas. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostki cebulę i smażyć aż do jej zeszklenia. Teraz na patelnię wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy przez około 15 minut, aż grzyby będą miękkie i ugotowane.

Kiedy grzyby będą się gotować, do innego garnka wstawiamy kaszę gryczaną i gotujemy w słonej wodzie.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w dwóch łyżkach wody, a potem miezamy z sosem grzybowym na patelni. Zagotowujemy mieszaninę. Następnie doprawiamy pieprzem i solą i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.

Teraz zabierzemy się za rybę. Rogrzewamy patelnię (lub patelnię grillową). Myjemy rybę, suszymy ręcznikiem papierowym i posypujemy solą. Układamy na patelni i smażymy z obydwu stro po 2-3 minuty pod przykryciem folii aluminiowej.

Ostatecznie, w efekcie naszych kulinarnych działań łosoś powinien być chrupiący z zawnątrz, w środku miękki i soczysty.

A jak podawać nasze danie? Gorącego łososia układamy na sosie grzybowym, posypujemy natką pietruszki i dekorujemy rozmarynem. Podajemy z kaszą gryczaną i sokiem z cytryny.

Znacie inny przepis na łososia? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKoktajl proteinowy – przepis
Następny artykułKoktajle mleczne – przepisy

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here