Przepisów na wykonanie smacznego koktajlu mlecznego jest wiele, w zależności od ulubionych owoców i wybranych dodatków. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na takie koktajle.
Pierwszy z nich to klasyczny i bardzo łatwy w wykonaniu koktajl bananowy. Do jego zrobienia
5 bananów,
trochę ponad pół litra mleka,
pół łyżeczki sypanego kakao,
1 łyżka cukru pudru,
pół łyżeczki cynamonu,
oddzielone od żółtka białko.
W pierwszej kolejności należy przygotować owoce. Nie powinny być zbyt dojrzałe, ponieważ koktajl wyjdzie nieświeży. Należy obrać je ze skórki, odciąć ciemne końce i pokroić na niewielkie kawałki. Następnie wrzucić do jednego naczynia razem z mlekiem, białkiem, cukrem pudrem i dokładnie zmiksować blenderem. Tak przygotowany napój można przelewać do szklanek, dla dekoracji na brzegach szklanek umieścić plasterki banana, a całość koktajlu z wierzchu posypać cynamonem, kakao lub wiórkami startej drobno czekolady mlecznej. Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanego koktajlu będzie również musli. Dzięki temu koktajl z powodzeniem może zastąpić poranne śniadanie.
Fot. kalejdoskopsmakow.pl
Inny ciekawy przepis to koktajl z gruszek i cynamonu, również doskonały i niedrogi do wykonania latem, kiedy owoce są tanie i smaczne. Do jego wykonania
1 litr mleka,
1 łyżka miodu,
3 gruszki,
łyżeczka cynamonu do dekoracji przed podaniem.
Na początku należy umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki owoce, wykrawając przy tym gniazda nasienne. Następnie wrzucamy je do naczynia, dodajemy miód i cynamon, wlewamy od razu całość mleko i wszystko razem dokładnie miksujemy do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Tak przygotowany koktajl należy przelać do szklanek i przed podaniem posypać cynamonem lub kakao, w zależności od upodobań.
Do przygotowania ostatniego koktajlu, z truskawek i bananów
około 0,5 kg świeżych i ładnych truskawek,
2 banany,
mały kubeczek jogurtu naturalnego, który z powodzeniem można zastąpić 12%-ową śmietaną lub mlekiem.
Owoce należy dokładnie wymyć, pozbawić ogonków i odsączyć z nadmiaru wody, najlepiej papierowym ręcznikiem. Banany należy obrać, odciąć ciemne końcówki i pokroić na niezbyt duże kawałki. Tak przygotowane owoce wkładamy do głębokiego naczynia, dodajemy mleko, śmietanę lub jogurt i miksujemy całość blenderem lub mikserem z odpowiednią końcówką do uzyskania jednolitej masy, nieco gęstszej niż śmietana za sprawą bananów. Koktajl przelewamy do wysokich szklanek i dekorujemy świeżymi owocami. Doskonale smakuje schłodzony.
Znacie inne przepisy na koktajle mleczne? Podzielcie się nimi w komentarzach.