Do zrobienia piersi kurczaka nadziewanych bazylią potrzebujesz:

4 piersi z kurczaka (najlepiej ze skórą),
2 cebulki szalotki,
1 ząbek czosnku,
5 łyżek bazylii (posiekanej),
3 łyżki serka ricotta,
2 łyżki oliwy z oliwek,
20 dag kurek (mogą być ze słoika),
150 ml śmietany,
1 łyżka soku z cytryny,
kilka listków bazylii do dekoracji,
sól, pieprz

Piersi myjemy i suszymy. To ważna część przygotowań. Czosnek i szalotkę myjemy, obieramy i siekamy. Oddzielamy połowę. Wcześniej poszatkowaną bazylię mieszamy z połową porcji szalotki, z czosnkiem i serem.

Tak przygotowany farsz delikatnie i z precyzją umieszczamy między skórą a mięsem kurczaka. Całość spinamy wykałaczką, solimy i doprawiamy pieprzem. Przekładamy na rozgrzaną oliwę na patelni, smażymy po 4 minuty z każdej strony. Następnie zdejmujemy z patelni.

Na tłuszcz, który pozostał po smażeniu kurczaka wrzucamy poszatkowaną szalotkę. Smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy na patelnię kurki i dalej smażymy przez kolejne 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.

I to już prawie koniec. Jeszcze tylko sosem polewamy mięso, dekorujemy je listkami bazylii i już możemy jeść. Smacznego!

Znacie inny przepis na piersi z kurczaka? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKoktajle mleczne – przepisy
Następny artykułJak założyć e-mail?

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here