Do zrobienia piersi kurczaka nadziewanych bazylią potrzebujesz:
4 piersi z kurczaka (najlepiej ze skórą),
2 cebulki szalotki,
1 ząbek czosnku,
5 łyżek bazylii (posiekanej),
3 łyżki serka ricotta,
2 łyżki oliwy z oliwek,
20 dag kurek (mogą być ze słoika),
150 ml śmietany,
1 łyżka soku z cytryny,
kilka listków bazylii do dekoracji,
sól, pieprz
Piersi myjemy i suszymy. To ważna część przygotowań. Czosnek i szalotkę myjemy, obieramy i siekamy. Oddzielamy połowę. Wcześniej poszatkowaną bazylię mieszamy z połową porcji szalotki, z czosnkiem i serem.
Tak przygotowany farsz delikatnie i z precyzją umieszczamy między skórą a mięsem kurczaka. Całość spinamy wykałaczką, solimy i doprawiamy pieprzem. Przekładamy na rozgrzaną oliwę na patelni, smażymy po 4 minuty z każdej strony. Następnie zdejmujemy z patelni.
Na tłuszcz, który pozostał po smażeniu kurczaka wrzucamy poszatkowaną szalotkę. Smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy na patelnię kurki i dalej smażymy przez kolejne 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.
I to już prawie koniec. Jeszcze tylko sosem polewamy mięso, dekorujemy je listkami bazylii i już możemy jeść. Smacznego!
Znacie inny przepis na piersi z kurczaka? Podzielcie się nim w komentarzu.