Wszystkie składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać soli lub oliwy.
1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych bądź migdałów
200 g rukoli
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki parmezanu lub sera pecorino
1/3 łyżeczki soli
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
Pesto z rukoli można także przygotować ze składników szeroko dostępnych w Polsce:
1 szklanka rukoli
1 -2 ząbki czosnku
spora szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
3 – 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
3 łyżki ziaren słonecznika
2-3 łyżki startego sera: parmezanu lub pecorino
1 łyżka grubo pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki czerwonego octu winnego
Rukolę opłukać i umieścić w naczyniu, w którym będzie się miksować wszystkie składniki, dołożyć natkę pietruszki, nasiona słonecznika, sól, pieprz, oliwę lub olej, wodę, zmiażdżony czosnek i ser. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem lub rozgnieść cierpliwie w moździerzu. W razie potrzeby doprawić solą.
Tak przyrządzone pesto z rukoli świetnie nadaje się jako główny dodatek do ugotowanego, gorącego makaronu, jako pasta do grzanek z pszennego pieczywa i kanapek z szynką, pomidorami itp., dip do surowych bądź gotowanych warzyw oraz jako rodzaj dressingu do sałatek.
Lubicie pesto? Jaka jest Wasza ulubiona wariacja na temat pesto? Podzielcie się przepisami!