Osoby uczulone na gluten muszą niestety zrezygnować z wielu produktów takich, jak mąka pszenna, jęczmienna, owsiana i żytnia, płatki pszenne, owsiane, jęczmienne i żytnie, kasza manna i kuskus, wszystkie rodzaje kaszy jęczmiennej, musli, makaron pszenny i żytni, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, pierogi, pyzy, kopytka, kluski, knedle, naleśniki, racuchy, ciasta upieczone z dodatkiem mąki, kremy sporządzone na bazie mąki pszennej, każdy rodzaj pieczywa pszennego i żytniego (chleb, bułki itp.), wypieki przygotowane z produktów zawierających gluten, panierki do mięs i ryb, w skład których wchodzi bułka tarta, kasza lub mąka, sery z niebieską pleśnią, kawa zbożowa, piwo, zupy zaprawiane mąką, sosy zagęszczane mąką, budynie zawierające mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Co w takim razie można jeść? Jak poradzić sobie z codziennym menu?
Dieta bezglutenowa oparta jest na ryżu, kukurydzy, mące z kaszy gryczanej, płatkach ryżowych i produktach niezawierających zakazanych składników, świeżym nieprzetworzonym mięsie, jajkach, rybach, mleku, kefirze, maślance, jogurcie, twarogu, żółtym serze, maśle, smalcu, oleju roślinnym, oliwie z oliwek, wszystkich warzywach i owocach, cukrze, dżemie, miodzie, skrobi ziemniaczanej, herbacie, kawie, sokach owocowych, przyprawach itp.
Czy jest jakiś sposób na to, by na śniadanie lub kolację zjeść kromkę pieczywa?
120 g masła
240 g skrobi kukurydzianej, tzw. maizeny
100 g mąki kukurydzianej
200 g mąki ziemniaczanej
6 łyżek miodu
2 łyżki suszonych drożdży
4 jajka
500 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka bezglutenowej sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki octu
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C bez fazy wyrastania w cieście drożdży.
Po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Kroić, jak całkiem wystygnie. Podawać z masłem, warzywami, mięsem lub rybą.
Jesteście na diecie bezglutenowej? Z konieczności czy z wyboru? Znacie inne przepisy na chleb bezglutenowy? Podzielcie się nimi!