Do przyrządzenia pieczeni po angielsku przygotuj:
2 kg wołowiny na pieczeń,
2 łyżki masła,
1/2 łyżeczki szałwii (suszonej),
1/2 łyżeczki mięty (suszonej),
1 średnia cebula,
1 czosnek,
sól,
pieprz
Sos:
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
1/2 szklanki zimnej wody,
1/4 łyżeczki szałwii,
1/4 łyżeczki mięty
-
Krok pierwszy
Na początku rozgrzewamy piekarnik do około 175 stopni.
-
Krok drugi
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, po czym układamy w brytfannie i smażymy. Teraz najważniejsze – musimy zrumienić mięso ze wszystkich stron, żeby było chrypiące z wierzchu, ale soczyste i aromatyczne w środku. Kiedy jest już zrumienione, wkładamy je do piekarnika. Przedtem jednak podlewamy je wodą, wsypujemy szałwię i miętę. Dodajemy również czosnek i cebulę.
-
Krok trzeci
Wołowina powinna się piec około 2-3 godzin, w zależności od tego jak duży jest kawałek.
-
Krok czwarty
Kiedy mięso jest już gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, jednak nie odkrywamy przykrywki brytfanny. Chodzi o to, aby było ciepłe.
-
Krok piąty
Przygotowujemy szybki sos. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Do tej zasmażki wlewamy pół szklanki wody i zdejmujemy ją z ognia. Następnie stawiamy z powrotem na ogień i doprawiamy miętą i szałwią.
-
Krok szósty
Mięso należy pokroić w plastry i podawać polane sosem. Można je udekorować żywymi, zielonymi gałązkami przypraw.
Znacie inny przepis na pieczeń po angielsku? Podzielcie się nim w komentarzu.