– oliwa z oliwek
– 1 średnia cebula, drobno posiekana
– 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej
– 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
– 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub zaparzonych pestek słonecznikowych
– 2 szklanki quinoi
– 4 szklanki wody
– szczypta pieprzu
– siekana świeża mięta i bazylia
– szczypiorek lub dymka, posiekane
– 1 ogórek, drobno pokrojony
– sól
Wykonanie:
Quinoę wysyp na sitko i spłukuj tak długo, aż ściekająca woda będzie całkiem czysta. Na dnie średniego garnka rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią cebulę, paprykę, czosnek i orzeszki. Smaż mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodaj odsączoną quinoę i smaż jeszcze przez chwilę. Jeśli komosa się zrumieni, nie przejmuj się, to jej nie zaszkodzi.
Do garnka dolej teraz wodę i wsyp łyżeczkę soli. Zagotuj i zmniejsz płomień tak, by po częściowym przykryciu garnka jej zawartość lekko bulgotała. Gotuj powoli przez 20 minut, aż komosa będzie miękka, a ziarenka wchłoną wodę. Zruszaj potrawę widelcem i przełóż do dużej miski.
Gdy pilaw przestygnie, dodaj zieleninę i ogórka, posól, jeśli to konieczne i popieprz. Schłodź do temperatury pokojowej i tak podawaj.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.