Do przyrządzenia pstrąga duszonego w zakwasie buraczanym potrzebujesz:
1 kg pstrąga,
1/2 l zakwasu buraczanego,
2 cebule (ćwiartki),
1 marchewka (pokrojona na plasterki lub posiekana),
1 rzepa (posiekana),
1 ugotowany i starty burak,
1/2 szklanki śmietany (najlepiej kwaśnej),
1 łyżka mąki,
30 g masła,
1 łyżeczka nasion kminku,
1 liść laurowy, sól, pieprz
Do garnka wlewamy zakwas z buraczków. Dodajemy do niego posiekaną marchewkę i rzepę, a również ćwiartki cebuli. Solimy. Mieszaninę zagotowujemy a następnie dusimy aż warzywa będą miękkie. Teraz możemy je odcedzić.
Następnie zabieramy się za przyrządzanie ryby. Myjemy ją, solimy i obsypujemy kminkiem. Teraz umieszczamy ją w garnku i podlewamy zakwasem z buraków, który wcześniej gotowaliśmy, a następnie dusimy przez około 30 minut na bardzo małym ogniu, pod przykrywką. W czasie, kiedy nasza ryba sie gotuje, możemy zająć się dalszymi przygotowaniami. Na patelni rozgrzewamy masło wspypujemy mąkę i wlewamy śmietanę, mocno grzejemy.
Teraz odkrywamy rybę. Na chwilę przed tym, aż będzie gotowa, polewamy ją mieszanką śmietanową. Rybę dzielimy następnie na kawałki.
Danie jest gotowe do podania. Dobrze, jeśli podamy je z ziemniakami, tartymi buraczkami i naszym ulubionym sosem.
Znacie inny przepis na pstrąga? Podzielcie się nim w komentarzu.