Do wykonania pstrąga faszerowanego w boczku będziesz potrzebować:
4 pstrągi (musimy je wcześniej oprawić),
1 ząbek czosnku,
100 g migdałów (płatki),
125 g masła,
12 plastrów wędzonego boczku (mają być cienkie),
sól, pieprz
-
Krok pierwszy
Ryby płuczemy i suszymy. Do mycia używamy zimnej wody.
-
Krok drugi
Teraz zabieramy się za czosnek, który obieramy i siekamy. Migdały (około 75 g) prażymy na suchej patelni tak, aby się zezłociły. Na patelnię na której smażą się migdały dorzucamy czosnek i masło (około 75 g). Mieszaninę doprawiamy solą i pieprzem.
-
Krok trzeci
Pozostałe masło topimy na oddzielnej patelni i smażymy wraz z pozostałymi migdałami. Dusimy około 5 minut.
-
Krok czwarty
Wracamy do pstrągów, których skórę nacinamy, aby się nie „zbiegły”. Teraz napełniamy ryby mieszanką migdałowo-czosnkową, smarujemy je masłem z migdałami. Każdy z czterech pstrągów potrzebuje teraz owinięcia trzema plastrami boczki.
-
Krok piąty
Ryby smażymy na grillu przez około 12 minut i polewamy je raz na jakiś czas stopionym masłem.
Znacie inny przepis na pstrąga? Podzielcie się nim w komentarzu.