Do wykonania przepisu na pstrąga faszerowanego papryką i ryżem potrzebujesz:

1 kg pstrąga,
3 cebule (posiekane),
2 łyżki mąki,
3 papryki (dowolny kolor),
150 g ryżu,
2 cytryny,
1 pęczek pietruszki (natka),

sól, pieprz, olej

  • Krok pierwszy

    W ramach przygotowań gotujemy i studzimy ryż. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone papryki.

  • Krok drugi

    Kiedy te ostatnie zmiękną na patelnię dorzucamy ryż, natkę pietruszki a również sok z cytryny, który doskonale komponuje się z rybami i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.

  • Krok trzeci

    Teraz zabieramy się za pstrągi, które nadziewamy farszem paprykowo-ryżowym i spinamy wykałaczkami. Gotowe faszerowane ryby panierujemy w mące.

  • Krok czwarty

    Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, które wysmarowaliśmy oliwą i pieczemy przez 20 minut.

  • Znacie inne przepis na pstrąga? Podzielcie się nimi w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPstrąg faszerowany w boczku – przepis
Następny artykułPstrąg pieczony w sosie orzechowym – przepis

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here