Tradycyjna kuchnia japońska to jedno, ale Polacy od dawna znają i lubią rybę po japońsku, która z prawdziwą Japonią nie ma wiele wspólnego. Taka jest jednak zwyczajowa nazwa tej potrawy.
Do przygotowania ryby po japońsku
1 kg filetów rybnych,
1,5 szkl. mąki,
2 jajka,
0,5 litra wody,
1/3 szkl. octu 10%,
1 koncentrat pomidorowy (mały),
2 łyżki cukru,
sól,
pieprz,
przyprawa warzywna,
4 duże cebule,
słoik papryki konserwowej,
słoik korniszonów.
Na początku należy rozdzielić filety, rozłożyć, posypać solą, pieprzem i przyprawą warzywną, odstawić na kwadrans. W tym czasie z mąki, wody i jajek robimy ciasto – tak jak w przypadku ciasta na naleśniki (tylko zamiast mleka dodajemy wodę) miksujemy składniki. W przygotowanym cieście maczamy kawałki ryby i kładziemy na patelni na rozgrzanym oleju. Smażymy około 5 minut każdy kawałek – uważając, by ryba się usmażyła, a ciasto nie przypaliło.
Gdy ryba jest gotowa, ze szklanki wody, koncentratu pomidorowego, octu i cukru przygotowujemy zalewę. Składniki należy połączyć i zagotować. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w cienkie plasterki.
Na końcu wszystko układamy w wysokim naczyniu – warstwowo – ryba, warzywa, ryba, warzywa. Wszystko zalewamy gorącym sosem pomidorowym (zalewą) i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut, aby wszystko się połączyło. Najlepiej jeśli ryba stoi w zalewie około 4 godzin. Gotowe.
Znacie inny przepis na ryż po japońsku? Podzielcie się nim w komentarzu.