Białe szparagi należy przed spożyciem obierać, ich skórki są bowiem gorzkie. Zarówno na ciepło, jak i na zimno stanowią świetne urozmaicenie wiosennej diety.
Aby przyrządzić sałatkę ze szparagami będziesz potrzebować:
pęczek szparagów (500 g)
2 jajka
natka pietruszki
sok z cytryny lub ocet jabłkowy (2-3 łyżki)
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz
Każdy szparag podziel na 3 części: twardą piętkę wyrzuć, główkę odłóż na bok, zaś środkową część cienko obierz. Zagotuj litr wody, osól i osłodź ją lekko, po czym wrzuć obrane szparagi. Gdy lekko zmiękną dorzuć główki, które łatwo jest rozgotować, dlatego muszą we wrzątku znajdować się krócej. Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Odcedź miękkie szparagi i schłodź je, po czym pokrój na centymetrowe kawałki.
Natkę posiekaj drobno – ilość zależy od osobistych preferencji, dwie łyżki zieleniny można uznać za ilość wyjściową. Wymieszaj majonez, jogurt i sok z cytryny, dodaj pietruszkę i całość dopraw solą i pieprzem.
Jajka drobno posiekaj. Dodaj pokrojone szparagi i sos. Ułóż w salaterce i udekoruj listkiem pietruszki.
Lubicie szparagi? Znacie jakieś inne przepisy na sałatki z nimi w roli głównej? Podzielcie się pomysłami!