Jak zostać pełnoprawnym cukiernikiem? Przede wszystkim należy posiąść tytuł zawodowy cukiernika-czeladnika. Aby go zdobyć, trzeba ukończyć technikum o profilu gastronomicznym i zdać egzamin czeladniczy. Osoby, które chcą podwyższyć swoje kwalifikacje, mogą podejść także do egzaminu mistrzowskiego. Tytuł mistrza świadczy bowiem o wyższych umiejętnościach.

Cukiernik, aby móc pracować w zawodzie, musi zaliczyć kurs BHP oraz posiadać aktualną książeczkę sanepidowską. Powinien odznaczać się zmysłem artystycznym, poczuciem estetyki, kreatywnością, zdolnościami manualnymi. Cenna w zawodzie cukiernika jest także umiejętność modyfikowania przepisów i realizowania autorskich pomysłów.

Zarobki cukiernika zależą od posiadanego przez niego tytułu, umiejętności, doświadczenia, ale również od rangi zakładu, w którym pracuje. Zwykle mieszczą się w granicach od 1,5-3 tys. złotych na rękę.

Co myślicie o zarobkach cukierników? Czekamy na Wasze opinie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here