Wózek gastronomiczny

Coraz częściej w Polsce można zobaczyć wózki gastronomiczne i gromadzących się wokół nich klientów. Street food na stałe wpisał się w miejski krajobraz nie tylko na świecie, ale także w naszym kraju. Konsumenci także z ogromnym zainteresowaniem podchodzą do tej formy gastronomii. Jak działa to w praktyce, co jest potrzebne do prowadzenia takiej działalności i czego należy się spodziewać? Tłumaczymy krok po kroku!

Wózek gastronomiczny – co to jest?

Należy zacząć od tego, że wózki gastronomiczne nie są tym samym co wózki kelnerskie. Wózek kelnerski służy do przewożenia potraw w obrębie restauracji, podczas gdy wózek gastronomiczny przeznaczony jest do prowadzenia sprzedaży żywności na świeżym powietrzu. Najczęściej przymocowuje się go do roweru lub samochodu i w ten sposób transportuje w wybrane miejsce. Jest wyposażony zazwyczaj w dwa duże kółka i dwa mniejsze.

Wózki gastronomiczne wymagają specjalistycznego wyposażenia i odpowiedniego, estetycznego wykonania. W Polsce wykonuje je między innymi Foodbike. W zakresie oferty firmy jest stworzenie wózka od podstaw – od doboru oferowanego produktu lub produktów po kształt podwozia i przodu. Warto zaznaczyć, że używany wózek gastronomiczny zazwyczaj wymaga remontu (często uszkodzone są kółka), nierzadko trzeba kupić nowe urządzenia, co może przekroczyć realną wartość inwestycji. Foodbike wykonuje wózki z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która zachowuje efektowny wygląd i funkcjonalność przez wiele lat.

Pełna elastyczność działalności

Gastronomiczne wózki wyróżnia to, że w przeciwieństwie do stacjonarnej gastronomii dają ogromną elastyczność. Dzięki nim możesz płynnie dostosowywać się do potrzeb konsumentów. Jednego dnia możesz prowadzić sprzedaż na plenerowym festiwalu, innego – cieszyć klientów na miejskim bulwarze, a jeszcze innym razem stanąć pod biurowcem, w którym przebywają głodni i spragnieni pracownicy. To niezwykle łatwe i uwalnia kreatywność. Mobilne punkty gastronomiczne zostały bardzo ciepło przyjęte przez Polaków, a tego typu usługi szybko zapadają przechodniom w pamięć. W ten sposób także można zbudować markę i dorobić się grona wiernych klientów.

Co istotne, elastyczność dotyczy także oferty. Wystarczy dokupić dodatkowe wyposażenie, by zmienić profil sprzedaży. Latem możesz oferować lody czy lemoniadę, a przez resztę roku proponować gorące zupy, tajską kuchnię czy zapiekanki. W przypadku wózków gastronomicznych zmiana oferty jest znacznie prostsza niż w standardowej restauracji.

Praca przy wózku gastronomicznym w praktyce

Jak to wygląda w rzeczywistości? Tu również musisz uzyskać zezwolenie sanepidu. Z tego powodu tak ważne jest, by postawić na wysokiej jakości materiały (stal nierdzewna) i zadbać o certyfikaty wyposażenia, od pojemników po palniki. Niezbędne będzie założenie działalności gospodarczej. Do prowadzenia sprzedaży w danej lokalizacji potrzebne jest też pozwolenie właściciela nieruchomości. Ceny są bardzo zróżnicowane. Właściciele galerii handlowych czy instytucji kulturalnych nie mają zwykle problemu z tym, by pod ich budynkiem stał wózek gastronomiczny. Trzeba za to jednak uiszczać opłatę, która zazwyczaj wynosi kilkadziesiąt złotych.

Mobilne punkty gastronomiczne także wymagają zaopatrzenia. Warto postawić na produkty najwyższej jakości, dzięki którym zaskoczysz swoich konsumentów swoją ofertą. Wózek musi być podłączony do prądu. Prowadzenie sprzedaży jest łatwe – nie trzeba tu specjalistycznej kuchni. Możesz robić to samodzielnie lub zatrudnić do tego kogoś innego.

Foodbike – spersonalizowane wózki gastronomiczne dla Ciebie

Polska marka Foodbike oferuje najwyższej jakości wózki gastronomiczne wykonane z certyfikowanej stali nierdzewnej, dzięki którym szybko podbijesz miejscowy rynek. Każdy z wózków jest tworzony na specjalne zamówienie. Możesz dobrać wszystkie elementy – od kształtu podwozia po sprzęt, służący Ci do serwowania określonego produktu. Ponadto możesz od razu zamówić drugi zestaw wyposażenia, który pozwoli Ci działać przez cały rok. Sprawdź wózki gastronomiczne na stronie marki i dowiedz się więcej!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here