Według danych GUS cukiernik zarabiał w 2012 r. średnio 1749 złotych, kelner – 1790 złotych, kucharz – 2007 złotych, a piekarz – 2042 złotych brutto. Należy jednak podkreślić, że GUS bierze pod uwagę w swoich statystykach wyłącznie osoby zatrudnione na umowę o pracę, pomijając wynagrodzenia tych osób, które pracują w oparciu o umowę zlecenie bądź umowę o dzieło. Warto zatem przyjrzeć się bliżej zarobkom w wymienionych zawodach.

Wysokość pensji barmana zależy od kilku czynników, ale przede wszystkim od popularności oraz ekskluzywności lokalu, w którym pracuje. Zwykle wynagrodzenie podstawowe w tym zawodzie waha się w granicach od 1200 do 2000 zł na rękę. Do tego jednak dochodzą napiwki, a te mogą być naprawdę spore i często barman zarabia dzięki nim dodatkowo równowartość swojej podstawowej pensji.

Z kolei zarobki cukiernika zależą od posiadanego przez niego tytułu (czeladnika bądź mistrza), umiejętności, doświadczenia, ale również od rangi zakładu, w którym pracuje. Zwykle mieszczą się w granicach od 1,5-3 tys. złotych na rękę.

Wynagrodzenie kelnera zależy w dużym mierze od miejsca zatrudnienia, tj. od rodzaju i lokalizacji restauracji. Zwykle jednak w zawodzie tym można spotkać się z pensją miesięczną w przedziale 1-2 tys. złotych na rękę. Do tej kwoty dochodzą napiwki. W popularnych lokalach kelnerzy inkasują nawet 100-200 złotych dziennie.

Zarobki kucharzy są uzależnione nie tylko od miejsca zatrudnienia, ale również od doświadczenia i kwalifikacji pracownika (w tym od ukończonych kursów). W niewielkich lokalach gastronomicznych wynagrodzenia wahają się od 1500 do 2000 złotych na rękę. Z pensjami w wysokości 3-4 tysięcy złotych można spotkać się w renomowanych restauracjach oraz hotelach. Z kolei szefowie kuchni zarabiają średnio 5-6 tys. miesięcznie w większych miastach, a w mniejszych około 3,5 tys. Kucharze prowadzący własną firmę cateringową mogą inkasować nawet 10 tys. złotych w skali miesiąca, a ich pensja zależy od liczby zleceń.

Pracowaliście albo pracujecie na którymś z wymienionych stanowisk? Co sądzicie o zarobkach w gastronomii?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here