Zakupy Wybieramy termos obiadowy

Wybieramy termos obiadowy

-

Dobrej jakości termos obiadowy, który długo utrzymuje ciepło to idealne rozwiązanie nie tylko na jednodniowe wypady za miasto, ale również do pracy, szkoły czy podczas wypadu na działkę. Ten pojemnik termiczny z pewnością zagwarantuje nam zarówno pożywny, jak i ciepły posiłek nawet poza domem. Aktualnie te naczynia dopiero zyskują na popularności. Podpowiadamy, na jakie kwestie warto zwrócić uwagę, decydując się na zakup termosu obiadowego.

Pojemność termosów obiadowych 

Pojemność dostępnych na rynku pojemników na obiad trzymających ciepło zaczyna się od 0,35 l i kończy na około 1,5 l. Niestety dość często pierwszy zakup termosu obiadowego bywa dość nietrafiony. Wszystko ze względu na brak odniesienia do potrzebnej nam pojemności. Jeśli jednak zamierzamy zabrać ze sobą małą porcję jedzenia, możemy zdecydować się na najmniejszy rozmiar. Standardowy obiad z pewnością zmieści się w półlitrowym naczyniu. Na dwudaniowe posiłki dedykowane są termosy o pojemności 0,75 l. Jeśli planujemy krótki wypad za miasto we dwójkę, przygotowywane wcześniej poprawy warto umieścić w 1 litrowym termosie. 

Termosy obiadowe – jak długo utrzymują ciepło? 

Termosy obiadowe są zbudowane na tej samej zasadzie co modele służące do transportowania napojów, takich jak kawa czy herbata. Dlatego też zapakowane jedzenie powinno utrzymywać ciepło od 6 do 12 godzin, oczywiście w zależności od wybranej przez nas wersji termosu. Długość oraz stałość temperatury jest też uzależniona od tego, jak często naczynie będzie otwierane. Warto pamiętać także o tym, że po 6 godzinach żywność stopniowo będzie się wychładzać. Czy wiesz jak przygotować termos do jak najdłuższego utrzymania ciepła? Przed umieszczeniem w nim potrawy, warto wypełnić go wrzątkiem na około 3-5 minut. Następnie należy wylać wodę, a w środku umieścić posiłek. 

termosy obiadowe

Na właściwości termiczne wpływa także budowa poszczególnych modeli. Produkty wysokiej jakości charakteryzują się podwójnymi ściankami oraz specjalną nakrętką, która nie przepuszcza ani grama powietrza. Decydując się na zakup termosów obiadowych, warto zwrócić uwagę na materiał, z którego zostały wykonane konkretne produkty oraz dodatki, czyli zastosowane udogodnienia: 

  • materiał – to właśnie on ma ogromny wpływ na wytrzymałość naczynia. Niestety termosy o wątpliwej jakości ulegną uszkodzeniu już przy pierwszym upadku. Dlatego też warto zainwestować w model ze stali nierdzewnej i cieszyć się znakomitą trwałością, 
  • dodatki – wśród dodatkowych właściwości, które ułatwiają korzystanie z termosu, możemy wymienić m.in.: antypoślizgowe uchwyty; zakrętki, które pełnią funkcję sztućców; zawór do upuszczania pary oraz zabezpieczenia zakrętki. Inne funkcje nie są niezbędne, jednak mogą być przydatne. 

Jakie dania sprawdzą się w termosie? 

W tym zakresie praktycznie nie ma ograniczeń. Jedyną przeszkodą może być dla nas pojemność naczynia. Warto jednak wybierać takie potrawy, których spożycie nie sprawi nam wielu kłopotów – szczególnie w warunkach terenowych. Jednym z najczęściej stosowanych rozwiązań jest transport zup, gulaszów, a także dań z kaszą i ryżem. 

Ile kosztują termosy obiadowe? 

Cena termosów obiadowych jest uzależniona przede wszystkim od materiałów wykorzystanych do produkcji, pojemności oraz właściwości termicznych. Solidne półlitrowe produkty zakupimy już za około 50-55 złotych. Wydając dwa razy więcej, możemy zaopatrzyć się w naczynia 750 ml, a także litrowe. 

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów pojemników na obiad trzymających ciepło. Poszczególne modele różnią się między sobą pojemnością, kształtem, a także materiałem, z jakiego zostały wykonane. Przed zakupem warto wziąć pod uwagę przede wszystkim wielkość, wytrzymałość oraz właściwości termiczne termosów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Sos z suszonych grzybów – przepis

Wczesną jesienią możemy wybrać się do lasu i zebrać grzyby. Grzyby dodają smaku wielu potrawom. Nie mają żadnych właściwości dla naszego organizmu, ale ich smak możemy zachować na zimę susząc je lub marynując w słoikach.

Franczyza – informacje

Termin franczyza pochodzi od angielskiego słowa franchising. Na potrzeby używania tego pojęcia w Polsce przyjęto jego spolszczoną wersję franczyza. Ponadto decyzją Rady Języka Polskiego umowę takiej współpracy określono jako umowę franczyzową, a strony tej umowy przyjęto nazywać franczyzobiorcą i franczyzodawcą. Czym jest franczyza? Czy określa handel? Udzielamy odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące franczyzy.

Zobacz też

Przyprawy do ziemniaków

Ziemniaki gotowane, pieczone, smażone czy puree wymagają odpowiedniego dosmaczenia, aby z banalnego dodatku do dania stały się smakołykiem. Jak to jednak sprawić?

Liofilizowane owoce i warzywa – dawka witamin przez cały rok

Z pewnością każdy z nas uwielbia spożywać świeże owoce. Dostarczenie naszemu organizmowi bomby witaminowej niezwykle skutecznie wzmacnia. Niestety, sezon...

Jak udekorować domek ogrodowy, gdy ma się ograniczony budżet?

Każdy z nas marzy o tym, aby jego miejsce odpoczynku było wygodne i przytulne. Jednak równie ważne jest to,...

Może Cię zainteresuje: